Novice

Virant: Breme napake s pošiljanjem ugovorov ne morejo prevzeti davčni zavezanci

Kot je poudaril minister Virant, davčni zavezanci ne morejo in ne smejo biti žrtve te napake, ki jo bo morala popraviti država na način, ki bo za zavezance kar najbolj prijazen. Minister se je zavzel za rešitev, po kateri bi DURS (pravilne) informativne izračune poslal ponovno.

V. d. generalnega direktorja DURS-a Perše je predstavil dve možni rešitvi nastalega problema: DURS bi poslal nove informativne izračune ali pa bi zavezancem poslal predizpolnjene ugovore, ki bi jih zavezanci pregledali in dopolnili, podpisane pa posredovali nazaj na DURS v predplačani ovojnici. Ob tem je Perše omenil, da bodo preverili, koliko časa in denarja bi terjala rešitev pošiljanja novih informativnih izračunov.

Zajetih le 11 izplačil

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pred dnevi opozorilo na napako, ki se je pojavila pri 8.306 informativnih izračunih dohodnine za leto 2012, poslanih v prvem svežnju. V teh izračunih niso bila pravilno upoštevana starševska nadomestila, saj je bilo zajetih le 11 izplačil v letu 2012, ne pa tudi starševsko nadomestilo za december 2011, ki je bilo izplačano januarja lani.