Novice

V veljavi novela, ki poenostavlja poslovanje z upravnimi organi

Novela poenostavlja poslovanje z upravnimi organi. Uradniki bodo odslej na željo stranke dolžni sami izpolniti obrazec vloge, ki je potreben za začetek postopka, in ga ponuditi v podpis stranki.

Na občinah, upravnih enotah in v drugih ustanovah z javnimi pooblastili bodo tako občani uradnika samo obvestili, katero pravico uveljavljajo ter jim posredovali osebne podatke. Javni uslužbenec pa bo te podatke vnesel v informacijski sistem in natisnil vlogo, ki jo bo državljan le še podpisal.

Učinkovitejši upravni postopek je, kot je navedeno v obrazložitvi zakona, "v interesu vsakokratnega odločujočega organa in stranke, saj omogoča hitrejši začetek upravnega postopka in posledično krajši čas za izdajo odločbe". S približevanjem organa vsaki stranki se poudarja vloga uprave kot prijaznega servisa za vse uporabnike upravnih storitev.

Po predvidevanjih bodo zaradi popolnosti vlog postopki tekli hitreje in se tudi hitreje zaključili.

Novela je sicer eden od ukrepov v okviru programa Stop birokraciji, ki ga na MNZ izvajajo s ciljem uvedbe javne uprave brez obrazcev. Vsebinske spremembe novele zakona bo danes predstavil tudi notranji minister Gregor Virant. V vlogi stranke bo prikazal delovanje teh sprememb tudi v praksi.

Na področju uveljavljanja pravic iz javnih sredstev (na centrih za socialno delo), bo omenjena sprememba začela veljati januarja leta 2015.

 

Vir: STA, 8. 4. 2014

Navodila organom - ZUP-H