Novice

V letu 2022 nova e-osebna izkaznica

Osebna izkaznica; Avtor: janjf93; pixabay

Državljani bomo marca 2022 dobili elektronsko osebno izkaznico z biometričnimi podatki s podobo obraza in prstnimi odtisi ter dodatnimi elementi za sodobno e-poslovanje. 

 

Z novo osebno izkaznico bomo imeli državljani na eni kartici vse potrebno za našo identifikacijo v fizičnem kot tudi v elektronskem svetu, prav tako pa bomo novo osebno izkaznico lahko uporabili za elektronsko podpisovanje. 

 

Nova osebna izkaznica bo vsebovala čip, na katerem bosta zapisana biometrična podatka podobe obraza in dveh prstnih odtisov. Biometrični podatki bodo shranjeni samo na čipu individualne osebne izkaznice in se bodo lahko uporabljali samo za preverjanje verodostojnosti dokumenta in istovetnosti lastnika dokumenta pri prehodu meje. Prstni odtisi se bodo odvzeli ob vlogi po dopolnjenem 12. letu starosti, iz evidence pa bodo izbrisani po vročitvi oziroma 90 dni od datuma izdaje, če osebna izkaznica ne bo vročena prej.

 

Po navedbah generalne direktorice Zavoda za zdravstveno zavarovanje, naj bi predvidoma avgusta 2022 z osebno izkaznico lahko uveljavljali tudi zdravstvene storitve pri zdravstvenih delavcih in zdravstvenih zavodih, in sicer prek elektronske identifikacije na podoben način kot s kartico zdravstvenega zavarovanja.

 

Osebna izkaznica bo nosilka sredstva elektronske identifikacije. Vsebovala bo dve sredstvi elektronske identifikacije (visoke in nizke ravni zanesljivosti) in kvalificirano potrdilo za elektronski podpis. Uporaba te funkcije bo sicer določena z Zakonom o elektronski identifikaciji in storitvah zaupanja, ki bo urejal podlago za elektronsko identiteto posameznika. 

Osebna izkaznica bo zato lahko priglašena kot nacionalni dokument za čezmejno elektronsko poslovanje (državljan Republike Slovenije bo lahko z osebno izkaznico opravljal tudi e-storitve tujih ponudnikov).

 

Podlaga za spremembe je novela Zakona o osebni izkaznici, ki se bo začela uporabljati 3. januarja 2022, ko bomo pričeli z izdajo novih osebnih izkaznic. 

 

Vir: Spletna stran Ministrstva za javno upravo, GOV.SI, 13. 7. 2021 in 8. 11. 2021