Novice

Uvedba enotne brezplačne vozovnice

S 1. julijem 2020 je bil uveden brezplačen medkrajevni avtobusni in železniški potniški promet za:  

 

  • upokojence,
  • imetnike invalidske evropske kartice,
  • vojne veterane in
  • starejše od 65 let

 

** Nihče od zgoraj navedenih ne sme opravljati samostojne registrirane dejavnosti, biti poslovodne osebe gospodarske družbe ali direktorji zasebnih zavodov.

 

Namen brezplačnega medkrajevnega prometa je spodbujanje trajnostne mobilnosti in omogočiti upravičencem, da na enostaven, pregleden in učinkovit način uporabljajo medkrajevni promet, ne glede na izvajalca storitev.

 

Upravičenec za pridobitev brezplačne vozovnice za medkrajevni prevoz z avtobusom in vlakom izpolni vlogo ter ga odda na prodajnih mestih avtobusnih prevoznikov, Slovenskih železnic ali po pošti (elektronski ali klasični).

 

Vsi, ki bodo vlogo oddajali osebno na prodajnih mestih IJPP (prodajna mesta avtobusnih prevoznikov in Slovenskih železnic), bodo poleg vloge morali predložiti osebni dokument ter izkaznico vojnega veterana ali evropsko kartico ugodnosti za invalide. V kolikor je vloga oddana po pošti ali elektronski pošti, pa jim omenjenih dokumentov ni potrebno prilagati.

 

Prevzem vozovnice se praviloma izvede na enem od 120-ih prodajnih mest IJPP. V kolikor upravičenec vlogo odda osebno, mu vozovnico na prodajnih mestih lahko izdajo takoj. V dogovoru s Pošto Slovenije, pa je omogočeno tudi pošiljanje vozovnice po pošti na dom upravičenca. V kolikor upravičenec želi prejeti vozovnico na dom, naj to dopiše poleg vloge v elektronski pošti ali v posebnem dopisu pri klasični pošti. Tako je možno vozovnico povsem v celoti urediti od doma.

 

Preberite več na https://www.gov.si/novice/2020-06-30-vse-pripravljeno-za-uvedbo-brezplacne-vozovnice/