Novice

S poenostavitvijo na področju starševskega varstva do prihrankov

Eden pomembnejših ukrepov na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve na področja zmanjševanja administrativnih ovir in pozitivnih posledic na področju starševskega varstva je vzpostavitev avtomatske povezave pridobivanja podatkov med centri za socialno delo (v nadaljevanju CSD) in Finančno upravo RS (v nadaljevanju FURS).

 

Od 6. 4. 2018 naprej vzpostavljena povezava omogoča neposredno pridobivanje podatkov o zaposlitvi in o plači oziroma osnovi, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo. Spremembe obsegajo ukinitev izpolnjevanja podatkov na Obrazcu Priloga S-1 za osebe, ki odhajajo na materinski/očetovski/starševski dopust za 40.000 vlog na letni ravni. Do administrativne razbremenitve je prišlo za vlagatelje, delodajalce in strokovne delavce zaposlene na CSD.

 

V okviru evalvacije ukrepov iz Enotne zbirke ukrepov, ki je bila pripravljena na Ministrstvu za javno upravo, se ocenjuje, da so se skupaj na letni ravni zmanjšala administrativna bremena za 937.128,00 EUR.

 

Evalvacija ukrepa "Neposredno pridobivanje podatkov o zaposlitvi in o plači oziroma osnovi, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo od FURS s strani strokovnih delavcev CSD na področju starševskega varstva" je objavljena na naši spletni strani.