Novice

Resolucijo o normativni dejavnosti spoštujeta zlasti kulturno in notranje ministrstvo

Vlada v prvih 100 dneh ni spoštovala resolucije o normativni dejavnosti pri 108 od skupaj 143 pripravljenih predlogov predpisov oz. v 73 odstotkih. To je s števcem kršitev ugotovil Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij(CNVOS). Resolucijo po njihovih ugotovitvah najbolj upoštevajo na kulturnem in notranjem ministrstvu.

Kot ugotavlja števec CNVOS, se je ministrstvo za kulturo o vseh zakonskih spremembah vsaj 30 dni posvetovalo s tistimi, ki jim bodo novi zakoni služili. Tudi na ministrstvu za notranje zadeve in javno upravo praviloma spoštujejo resolucijo.

Zaskrbljujoče pa je, da ministrstva, ki najpogosteje ignorirajo mnenje javnosti, hkrati pripravijo tudi največ zakonodajnih sprememb, so ugotovili v CNVOS. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, ki je pripravilo 33 predlogov predpisov, je resolucijo o normativni dejavnosti kršilo kar 30-krat oz. v 91 odstotkih. Ministrstvo za finance je pripravilo 28 predlogov predpisov in pri 23 predlogih kršilo resolucijo oz. v 82 odstotkih, so v sporočilu za javnost navedli v CNVOS.

Po njihovem mnenju dodatno težavo povzroča dejstvo, da je vlada po bližnjicah še vedno pripravljala ali spreminjala tudi strokovno najzahtevnejše predpise: zakon o davku na nepremičnine, zakon o kmetijstvu, zakon o prevzemih, energetski zakon, zakon o osnovni šoli in zakon o dohodnini.

Direktor CNVOS Goran Forbici o rezultatih števca pravi, da je slika podobno klavrna kot pred štirimi meseci. "Ob skoraj vsakem zakonskem predlogu je treba protestirati, če želimo normalen rok za dopolnila," je dejal.

Resolucija o normativni dejavnosti sicer določa, da morajo ministrstva ob vsakem predlogu predpisa ali njegove spremembe razpisati vsaj 30-dnevni rok za javno razpravo. V tem času lahko strokovna javnost, predvsem pa tisti, ki jim bo zakonska sprememba življenje v najslabšem primeru postavila na glavo, k predlogu pripravijo dopolnila, pripombe, komentarje ali morebitne alternative.

Resolucija je bila sprejeta novembra 2009. V poslovnik vlade so bila njena določila zapisana aprila 2010.

CNVOS je "neslavnemu zmagovalcu prvih 100 dni" ministrstvu za kmetijstvo in okolje poslal Moje prvo berilo, ker imajo "težave z branjem" resolucije o normativni dejavnosti že od njenega sprejetja, so še sporočili iz centra.

 

Vir: STA, 4.julij 2013