Novice

Pomembnost odprtih podatkov

Prenosni računalnik in list papirja na katerem so grafi. Tortni, črtni in ploščinski v različnih barvah.

Razpoložljivost podatkov je v sodobni digitalni družbi zelo pomemben dejavnik. Odprti podatki lahko nudijo smernice za izboljšave na gospodarskem področju hkrati pa tudi omogočajo boljše oblikovanje politik in nadgradnj javnopravnih storitev.

 

Ob Svetovnem dnevu pravice vedeti je 29. septembra 2020 v organizaciji Ministrstva za javno upravo, Informacijskega pooblaščenca, Tehnološkega parka Ljubljana in Gospodarske zbornice Slovenije potekal virtualni dogodek z naslovom - Etika pri ponovni uporabi podatkov v digitalni družbi. Namen dogodka je bil sprožiti vprašanje etike pri ponovni uporabi podatkov v digitalni družbi. Nagovor je najprej podala informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, ki je poudarila, da lahko samo s povezovanjem različnih mnenj in pristopov dobimo celovite rešitve, le-te pa vodijo v boljšo, bolj odprto družbo in v večjo družbeno blaginjo.

 

Ministrstvo za javno upravo, po mnenju ministra Boštjana Koritnika, pomembno prispeva k transparentnosti delovanja javnega sektorja kot ključnega pospeševalnika razvoja. Na tem področju je izpostavil Nacionalni portal odprtih podatkov (OPSI), ki služi kot centralni katalog vseh evidenc in je hkrati enotna vstopna točka, preko katere lahko vsakdo pridobi javno dostopne podatke v odprti in strojno berljivi obliki. Portal OPSI sodeluje z različnimi organi, saj podatke pridobiva ne le iz državne in javne uprave, ampak iz širšega javnega sektorja na način neposrednega harvestinga. Cilj portala je tudi nadaljnje povezovanje z gospodarstvom.

 

Glavni namen digitalnih storitev v javnem sektorju je olajšati in poenostaviti življenje državljanom, podjetjem in nenazadnje javnim institucijam ter s tem povečati skupno zadovoljstvo. Digitalizacija, kot tudi umetna inteligenca sta prioritetni področji aktualnega tria predsedujočih držav Svetu Evropske unije.

 

Preberite več https://www.gov.si/novice/2020-09-29-etika-pri-ponovni-uporabi-podatkov-v-digitalni-druzbi-okrogla-miza-ob-svetovnem-dnevu-pravice-vedeti/