Novice

Podaljšanje veljavnosti turističnih bonov do 31. decembra 2021

Par hodi skozi ulico in držita potovalni kovček.

Turistične bone smo dobili v tretjem interventnem zakonu (PK3) in sprva je Vlada napovedala, da jih bo moč koristiti do konca 31. decembra 2020. Sredstva za izplačilo bona zagotavlja Republika Slovenija iz državnega proračuna. Zaradi poslabšanja epidemiološke slike in v luči vse ostrejših ukrepov, je Vlada dne 3.12.2020 sprejela sklep, da je veljavnost turističnih bonov podaljšana do konca leta 2021 in sicer za vse upravičence, ki bonov do uveljavitve sklepa še niso koristili.

 

Ob pričakovanju, da se bo v prihajajoče letu zdravstvena kriza umirila, si s tem sklepom želi Vlada omiliti posledice epidemije tudi v naslednjem letu in si izboljšati gospodarski položaj, predvsem na področju potrošnje turizma, saj le-ta ustvari okrog 10 % bruto domačega proizvoda (BDP). Ob podaljšanju turističnih bonov se hkrati pričakuje, da se bo na ta način še naprej spodbujevalo trošenje poleg turizma tudi v preostalih delih gospodarstva, kot je gostinstvo, restavracije, muzeji in raznorazne atrakcije.

 

Na podlagi podatkov Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) je bilo do 1. oktobra izkoriščenih 883.103 turističnih bonov, v skupni vrednosti 113,74 milijona evrov. Najbolj priljubljene lokacije za koriščenje bonov so bile gorske destinacije, terme in obala.