Novice

Lestvica konkurenčnosti: Slovenija zdrsnila na 70. mesto

Padec Slovenije

Po podatkih Svetovnega gospodarsekga foruma (WEF) se je Slovenija na lestvici globalne konkurenčnosti uvrstila na 70. mesto in je v primerjavi s predhodnim poročilom zdrsnila še za 8 mest. V letu dni so jo prehitele države, kot so Rusija, Madžarska, Jordanija, Kolumbija, Črna gora, Vietnam in Gruzija.

Od nekdanjih jugoslovanskih republik se lahko poleg Črne gore z boljšim mestom kot Slovenija pohvali tudi Makedonija (63. mesto), nižje pa sta se uvrstili Hrvaška (77. mesto) in Srbija (94. mesto).

Slabe ocene za trg dela in finančne trge
Na področju razvitosti finančnega trga si je Slovenija slabe ocene prislužila predvsem pri trdnosti bank, dostopu do kreditov ter zaupanju v bančni sistem. Na področju trga dela pa poročilo kritizira predvsem prakse zaposlovanja in odpuščanja delavcev, stroške dela ter prožnost.

Dobra infrastruktura, zdravstvo
Boljše ocene si je Slovenija prislužila na področju zdravstva in izobraževanja, prav tako tudi za infrastrukturo in tehnološko razvitost.

 

Najbolj konkurenčna je Švica

Švica je najbolj konkurenčna država na svetu že šest let zapored. Drugo mesto je ohranil Singapur, tretje pa so ZDA, ki so s tega mesta izrinile Finsko. Ta letos zaseda četrto mesto, Nemčija pa je s četrtega mesta padla na peto.

 

Kriteriji ocenjevanja

Redna letna lestvica globalne konkurenčnosti WEF je sestavljena iz kombinacije gospodarskih kazalcev in ankete med menedžerji, pri čemer imajo odgovori slednjih večjo težo.

 

Vir: MMC RTV, 3. 9. 2014