Novice

Kdaj z novo elektronsko osebno izkaznico do zdravnika?

Osebna izkaznica; Avtor: janjf93; pixabay

Z novo osebno izkaznico imamo državljani na eni kartici vse potrebno za našo identifikacijo v fizičnem kot tudi v elektronskem svetu, prav tako pa bomo novo osebno izkaznico lahko uporabili za elektronsko podpisovanje in uporabo v sistemu zdravstvenega zavarovanja. 

 

Nova osebna izkaznica vsebuje čip, na katerem se bosta zapisala biometrična podatka podobe obraza in dveh prstnih odtisov. Biometrični podatki bodo shranjeni samo na čipu individualne osebne izkaznice in se bodo lahko uporabljali samo za preverjanje verodostojnosti dokumenta in istovetnosti lastnika dokumenta pri prehodu meje. Prstni odtisi se odvzamejo ob vlogi po dopolnjenem 12. letu starosti, iz evidence pa bodo izbrisani po vročitvi oziroma 90 dni od datuma izdaje, če osebna izkaznica ne bo vročena prej.

 

V prvih mesecih prihodnjega leta pa se nam obeta uporaba elektronske osebne izkaznice v sistemu kartice zdravstvenega zavarovanja pri izvajalcih zdravstvenih storitev. Tako kartica zdravstvenega zavarovanja ne bo več edini dokument za identifikacijo zavarovanih oseb.

 

Od sredine oktobra letošnje leta naprej so imetniki elektronske osebne izkaznice v poštne nabiralnike prejeli začetna gesla za aktivacijo elektronske osebne izkaznice in nastavitev kode PIN, s čimer bodo elektronsko osebno izkaznico lahko pričeli uporabljati tudi za prijavo v elektronske storitve,  elektronsko podpisovanje in identifikacijo zavarovane osebe v sistemu zdravstvenega zavarovanja.

 

Vir: pressclip, 12. 12. 2022, Delo; gov.si, MJU, 17. 10. 2022