Novice

Kako biti del vključujočih sprememb pri oblikovanju naše prihodnosti

Dve roki, ki držita vsak po eno sestavljanko (puzzle); Avtor: PuzzlePublicDomainPictures; pixabay

Pravila poslovanja z državo nam narekuje zakonodaja. Ali ste se ob tem kdaj vprašali, zakaj se nam nalagajo dodatne obveznosti, zakaj so nekateri postopki tako zapleteni in nam povzročajo dodatna bremena? Pa nam res vse nalaga zakonodaja ali si včasih sami zapletemo postopke, ker nam stvari preprosto niso jasne in razumljive? Ne glede na to, ali smo v vlogi snovalca zakonodajnih rešitev ali le končnega uporabnika, se verjetno strinjate kako pomembno je sodelovanje, so-ustvarjanje in so-kreiranje, saj se le tako ustvarjajo dolgoročne uspešne in s strani širše jasnosti sprejete rešitve.

 

Posvetovalni procesi so praktična disciplina, ki morajo naslavljati konkretne izzive v različnih delovnih situacijah ter ponuditi konkretne rešitve zanje. Sodelovanje pri snovanju boljših rešitev in kreiranju zakonodajnih predlogov je naloga vseh nas in stalen proces v celotnem zakonodajnem ciklu politike.

 

Skupina strokovnjakov iz Generalnega direktorata za raziskave in inovacije v okviru Evropske komisije, se je odzvala našemu vabilu in bodo pripravili izkustveno delavnico, ki bo vtorek, 9. 3. 2021, med 9.00 in 15.00.

 

Kdo bo vodil dogodek?

 

Z nami bodo Laure Baillargeon, Susan Phillips, Ian Andersen in Andrea Erdei; ob podpori slovenskih strokovnjakov za participativne procese. Na podlagi konkretnih primerov praks EU nam bodo na praktični, participativni in izkustveni način izkustveno (learning by doing) odgovorili na spodnja vprašanja.

 

V uvodnem delu nas bodo nagovorili tudi Genovefa Ružić (vodja Službe za odpravo administrativnih ovir in boljšo zakonodajo, Ministrstvo za javno upravo), Antonina Cipollone (vodja enote za evalvacije in presoje posledic pri Evropski komisiji), Gordana Lalić (vodja sektorja za negospodarske dejavnosti, Služba Vlade RS za zakonodajo) in Goran Forbici (direktor CNVOS).

 

S svojim strokovnim znanjem s področja participativnega razvoja EU politik bodo prikazali konkretne primere na ravni EU(https://youtu.be/pL1_iCGRUlM), kako v času tehnološkega napredka sodelovati preko sektorjev in parcialnih interesov, ter ustvarili prostor za izmenjavo izzivov, izkušenj in uvidov med vsemi prisotnimi udeleženci. Pri tem bo namenjenega tudi dovolj časa za pogovor med udeleženci in strokovnjaki. Delovni jezik bo angleščina; v delovnih skupinah pa je dobrodošla tudi slovenščina, saj bodo z nami tudi naši nacionalni moderatorji (aktivno znanje angleščine tako ni nujni pogoj za udeležbo).

 

Zakaj je pomembno, da se dogodka udeležite tudi vi?

 

Ker verjamemo, da tudi vi želite odgovore na naslednja vprašanja:

 

Kaj je mogoče, če se znamo in zmoremo vključiti kot zainteresirana stran v ustreznih fazah oblikovanja predpisov in politik?

 

Kako izraziti strahove in ovire kot vključena zainteresirana stran, za katero se včasih meni, da je 'nemogoča', a je z njo vseeno potrebno sodelovati?

 

Kako krepiti medsektorsko zaupanje in soodgovornost za ustvarjanje trajnejših rešitev?

 

Kako soustvarjati zakonodajo, ki je usmerjena v prihodnost in spodbuja inovacije?

 

V ekipi verjamemo, da je javna uprava lahko prijazen in učinkovit servis za vse državljane in podjetja. Da zna ponuditi primerne rešitve, sodelovati, ob tem razmišljati inovativno in se približati uporabniku.

 

Poskrbite, da bo vaše naslednje sodelovanje primer dobre prakse.

 

 

 

Se vidimo v torek, 9. 3. 2021 - za nepozabno izkušnjo se prosimo prijavite TUKAJ.

 

Rok za prijave je do petka, 5. 3. 2021, pri čemer je število mest omejeno, zato predlagamo, da se čimprej prijavite in si tako rezervirate svoje mesto na dogodku.

 

Vse dodatne informacije o dogodku lahko preverite tudi TUKAJ.