Oddajte pobudo

STOP ODVEČNI BIROKRACIJI

Področje: Javna uprava
Pristojni organi: MJU
  • 25. 05. 2022Pobuda objavljena
  • 25. 05. 2022Pobuda posredovana v odziv
  • 25. 05. 2022Pobuda sprejeta in zaključena

Pobuda

Združitev birokratskih postopkov s pomočjo sodobne IT tehnologije in zdrave pameti

Odgovor pristojnega organa

Odgovor Ministrtva za javno upravo

Zahvaljujemo se vam za podano pobudo za odpravo administrativnih ovir. V nadaljevanju vam v zvezi s pobudo pojasnjujemo, da na Ministrstvu za javno upravo v okviru svojih pristojnosti sodelujemo pri digitalni preobrazbi na način, da omogočimo uporabnikom prijazne elektronske storitve. Sodelujemo z drugimi ministrstvi in organi pri pripravi elektronskih postopkov, ki jih za uporabnike objavimo preko spletnih portalov, kot sta eUprava, ki je namenjena elektronskemu poslovanju med državljani in državo in SPOT, ki je namenjen elektronskemu poslovanju med poslovnimi subjekti in državo.

Prav tako so eden izmed pomembnih elementov razvoja IT tehnologije tudi odprti podatki javnega sektorja, ki se objavljajo z namenom zagotavljanja interoperabilnosti, ponovne uporabe, racionalizacije postopkov, izboljšanja uporabniške izkušnje, odpravljanja administrativnih ovir in izpolnjevanja zakonskih obvez. Na ministrstvu tako vodimo portal odprtih podatkov OPSI, kjer boste našli vse od podatkov, orodij, do koristnih virov, s katerimi boste lahko razvijali spletne in mobilne aplikacije.

Za vzpostavitev elektronskih podprtih postopkov je eden izmed ključnih elementov priprava zakonodaje, ki upošteva strokovne in uporabniške podlage in omogoča vključevanje vseh potrebnih deležnikov. V tem procesu sodelujemo tudi v okviru projekta STOP Birokraciji, ki z naborom pobud iz vsakodnevnega življenja ljudi in poslovanja podjetji, usklajevanjem s pristojnimi organi in reševanjem teh pobud, pripravljamo osnovo za izvedbo elektronskih storitev.

Na ministrstvu smo zagovornih elektronskih storitev, ki morajo imeti zakonsko podlago in predstavljajo poenostavitev poslovanja z državo, zato vas še naprej vabimo v kolikor imate kakšen predlog glede poenostavitve konkretnega postopka, da nam ga posredujete preko spletne strani STOP Birokraciji in s tem prispevate k izboljšanju posameznih storitev.