Oddajte pobudo

Poenostavljen postopek registracije podjetja

Aktivnosti so usmerjene v poenostavitev birokratskih postopkov s ciljem zagotavljanja učinkovitega gospodarskega okolja in prijazne javne uprave oziroma odločno reči STOP birokraciji.

Z razvojem slovenske družbe se je od začetka osamosvojitve naprej konstantno povečevalo število poslovnih subjektov, ki so vstopali na trg. Ker je pri ustanovitvi določene pravne oblike potrebno poslovati z državo, se je v vse večji meri pokazalo, da so določeni birokratski postopki zbirokratizirani, dolgi in nemalo kateri tudi stroškovno obremenjujoči. Tudi za ta namen se je na področju poenostavite postopkov leta 2008 ustanovil državni portal za podjetja in podjetnike e-VEM, katerega namen je uporabnikom omogočiti lažje, enostavno, hitro in brezplačno poslovanje z javno upravo.
Naziv dobra praksa si je Slovenija prislužila z vzpostavitvijo sistema e-VEM in bila tako druga država v EU, ki je zagotovila brezplačne postopke registracije podjetji (prva je bila Danska) in zagotovila poenostavitve postopkov.
  • Postopek ustanavljanja podjetji – primerjava med državami EU

 

Ker so se z vzpostavitvijo portala odpravile določene administrativne ovire je bil na Ministrstvu za javno upravo pripravljen dokument – Poročilo o oceni administrativnih stroškov – Ustanovitev podjetja (enostavna družba z omejeno odgovornostjo) preko enotne vstopne točke VEM. V nadaljevanju vam shematično predstavljamo ključne poenostavitve birokratskih postopkov pri ustanovitvi in izbrisu podjetja in vas vabimo, da si preberete celotno analizo, ki je dostopna na tej strani.
Slika: Proces registracije podjetja pred spremembami

Proces registracije podjetja pred poenostavljenimi birokratskimi postopki

Slika: Proces registracije podjetja po spremembah