Oddajte pobudo

Digitalizacija bolj prijazna starejšim prebivalcem Slovenije

Področje: Zdravstvo
Pristojni organi: MZ
  • 14. 10. 2022Pobuda objavljena
  • 14. 10. 2022Pobuda posredovana v odziv
  • 08. 11. 2022Pobuda sprejeta in zaključena

Pobuda

Spoštovani, veliko se govori o digitalizaciji naše lepe dežele, a mi smo še zelo daleč od tega, opisala bom naš primer, ki pa gotovo ni edini pri nas, saj imamo veliko starejših prebivalcev. V ZD Ljubljana so pripravili portal za paciente, če se ljudje želijo registrirati, morajo imeti ali Sigenco ali SIPASS, oziroma smspass, torej identifikacijo. Prepričana sem, da veliko 75+ starih prebivalcev nima nič od tega, veliko je bolnih, težko hodijo kot moja mama in nimajo vsi otrok, ki bi poskrbeli za njih. In tu se prične zgodba, torej za identifikacijo je potrebno starostnika odpeljati na UE, kjer je potrebno biti naročen, kljub temu da je epidemije že zdavnaj konec, ne glede na to kako težko hodi, koliko je bolan. Ko bo portal zaživel v celoti bo to edina možnost komunikacije z zdravnikom. Ali je to res prijazna država do državljanov?

Odgovor pristojnega organa

Odgovor Ministrstva za zdravje


V zvezi s predmetno pobudo pojasnjujemo, da so možnosti za registracijo opisane na strani Zdravstvenega doma Ljubljana.

Iz spletne strani tudi izhaja, da Zdravstveni dom Ljubljana ne ukinja ostalih načinov komunikacije (osebno, po telefonu, po navadni pošti) in da omogoča pridobitev gesla za dostop v zdravstvenem domu (ni nujno, da se gre na upravno enoto).

Dodajamo, da glede na to, da smsPass omogoča dostop tudi do portala zVEM, kjer ima pacient na voljo več zdravstvene dokumentacije in se nabor storitev, ki so na voljo, širi in tudi, ker pacient na ta način dobi dostop še do vrste portalov (npr. eUprava, eDavki) predlagamo, da si pacient dejansko uredi smsPASS na upravni enoti, kjer ravno zaradi tega, ker se da vnaprej naročiti, lahko pričakuje, da bo storitev opravljena na dogovorjen termin.

Vsekakor pa je pa zanesljiva osebna identifikacija osebe pri pridobitvi potrdila ali smsPASS nujno potreben korak za preprečitev zlorab, ki potem zagotavlja varno elektronsko poslovanje. Taka registracija pravzaprav je vstopnica v varno elektronsko poslovanje. SI-PASS prijava z zadosti visoko ravnijo zanesljivosti osebi omogoča dostop do veliko različnih portalov in storitev, pri čemer je registracijo potrebno opraviti le enkrat (ostalo se potem ureja na daljavo). To je torej nujni začetni korak za digitalno poslovanje, ki ga je potrebno opraviti le enkrat v življenju (vsa ostala podaljšanja se dajo urejati na daljavo). Tukaj je potrebno ta korak jemati ne kot administrativno obremenitev državljanov, ampak zagotovitev, da je za varnost njihovih podatkov zadostno poskrbljeno.

Dodajamo še informacijo, da biometrična osebna izkaznica, ki se izdaja od aprila 2022 naprej, že vsebuje digitalno potrdilo, zato bo ob postopnih zamenjavah v naslednjih letih čedalje več državljanov imelo ob izdaji osebne izkaznice urejeno tudi digitalno identiteto brez potrebe po
posebnem postopku za to.

Poleg navedenega še dodajamo, da tako postopek smsPASS registracije kot uporaba osebne izkaznice za zanesljivo identifikacijo sodijo v pristojnost Ministrstva za javno upravo in predlagamo, da se v primeru dodatnih vprašanj obrnete nanje.