Oddajte pobudo

Sigen-ca na macu

Področje: Javna uprava
Pristojni organi: MJU
  • 10. 06. 2022Pobuda objavljena
  • 10. 06. 2022Pobuda posredovana v odziv
  • 05. 07. 2022Pobuda sprejeta in zaključena

Pobuda

Spoštovani. Sem s.p. in že leta sem primorana uporabljati državni certifikat. Ko mu poteče veljavnost, si moram priskrbeti dodatno osebo, ki se z manj strahu poda v računalniški sistem in mi pomaga (z vajami in n-poskusi) vzpostaviti delovanje novega certifikata, saj je na macu inštalacija nelogično zakomplicirana, povsem neprimerna za IT-laike. (Slišim, da si na PC tudi nepoznavalke same inštalirajo ta certifikat, bravo!) Ker ta certifikat omogoča prenekatero delovanje v digitalni družbi, bi morala biti inštalacija tudi na MacOS uporabnikom prijazna. Pri poskusu inštaliranja sigence na iPhone smo lani ostali na pol poti ... in se odločili, da bo inštalacija na stacionarnem računalniku dovolj. Na čim prejšnje volitve na daljavo! Srečno. 

Odgovor pristojnega organa

Odgovor Ministrstva za javno upravo

Zahvaljujemo se vam za vašo pobudo, a moramo že na začetku opozoriti, da je sam postopek namestitve potrdila SIGEN-CA v veliki meri odvisen od specifik posameznega operacijskega sistema, v vašem primeru MacOS. Postopek je sicer načeloma enak za vse operacijske sisteme in ga uporabnik opravi s spletnim brskalnikom po navodilih, objavljenih na spletni strani https://www.si-trust.gov.si/sl/podpora-uporabnikom/navodila-in-napotki/prevzem-digitalnega-potrdila-sigen-ca-v-5-korakih. Bistvo prevzema je, da uporabnik s spletnim brskalnikom izdajatelju posreduje zahtevek za izdajo potrdila, pri čemer vnese oba podatka, ki ju je prejel po e-pošti in s poštno pošiljko (referenčno številko in avtorizacijsko kodo). Brskalnik mu nato ponudi datoteko z digitalnim potrdilom, ki jo uporabnik shrani na svoj računalnik. V zadnjem koraku mora to digitalno potrdilo iz datoteke uvoziti v shrambo dig. potrdil in v tem delu se postopek razlikuje v odvisnosti od operacijskega sistema računalnika. Za operacijski sistem MacOS se uvoz izvede po navodilih, objavljenih na spletni strani https://www.si-trust.gov.si/sl/podpora-uporabnikom/navodila-in-napotki/uvoz-digitalnega-potrdila-v-keychain-access/.

Naj ob tem še omenimo, da prevzem potrdila ni mogoč s pametnimi telefoni ali tablicami oz. napravami z operacijskim sistemom za mobilne naprave, saj bo uporaba zelo omejena, potrdila pa ne mogoče izvoziti in uporabljati v drugih brskalnikih. To obvestilo je v izogib nesporazumom navedeno na več spletnih straneh, tako v uporabniških navodilih kot tudi v okviru samega postopka prevzema.

Kot uporabnik e-storitev javne uprave lahko sicer uporabljate tudi potrdila drugih izdajateljev, saj za uporabo teh storitev ni predpisana obvezna uporaba potrdil SIGEN-CA. V tem primeru seveda postopek prevzema izvedete po navodilih izdajatelja potrdila (npr. HalcomCA ali PoštarCA).