Oddajte pobudo

Poenostaviti cepljenje občanov

Pristojni organi: MZ
  • 04. 08. 2021Pobuda objavljena
  • 04. 08. 2021Pobuda posredovana v odziv
  • 20. 09. 2021Pobuda sprejeta in zaključena

Pobuda

Zakaj se ljudje ne odločijo za cepljenje?

Sedaj vem. Sem prebolelnik in 8. 8. 2021 mi poteče rok za prebolelnike in sem se nameraval cepiti. Imam evropsko potrdilo, testiral sem se najprej po hitrem testu in potem po PCR, ker je bil hitri pozitiven. Okužil sem ženo in sina, v februarju. Šla sta na hitri test, bila pozitivna, dobila obvestilo od NIJZ in pri osebnem zdravniku dobila bolniško za okuženost s covid19. Sedaj sta hotela iti na cepljenje kot prebolevnika samo z enim odmerkom in je to kakor nemogoče? V ZD Nazarje pravijo, da to ne gre (do osebne zdravnice sploh nista prišla preko sestre). Odnos tam je bil aroganten in celo posmehljiv, do pacientov. Odločila sta se, da se sploh ne bosta cepila, saj je bolj enostavno po potrebi iti na test in plačati, kot pa se izpostavljati in izgubljati čas s "pregorelimi" zdravstvenimi birokrati. Pa tudi jaz sem se odločil, da se ne bom cepil. In takih primerov je verjetno na tisoče in ljudje nismo krivi za to! Tudi veliko znancev in prijateljev so se zaradi naše izkušnje odločili, da se ne bodo cepili. Dajte vendar poenostaviti cepljenje, izenačiti veljavnost hitrega in PCR testa, ki sta februarja veljala enakovredno in poslušajte varuha pacientovih pravic, ki na to opozarja že nekaj časa!

Odgovor pristojnega organa

Odgovor Ministrstva za zdravje:

Za zajezitev epidemije in upočasnitev širjenja okužb je cepljenje eden od najbolj varnih in učinkovitih preventivnih ukrepov, ki se v Sloveniji izvaja v skladu z nacionalnimi priporočili NIJZ in mednarodnimi priporočili strokovnih institucij, kot sta Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) in Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). 
 
Za prepoznavanje okužbe s SARS CoV-2 virusom obstaja več različnih načinov. Najpogosteje se pri nas uporablja PCR testiranje, obstajajo pa tudi antigenski testi, ki jih širša javnost pozna kot hitre teste. Molekularno oz. PCR testiranje je preiskava, ki temelji na tehnologiji verižne reakcije s polimerazo in predstavlja osnovo za testiranje v molekularni diagnostiki. Gre za zelo občutljive in zelo specifične teste z visoko občutljivostjo, kar pomeni, da zaznajo izredno majhne količine virusa. Hitri antigenski testi pa so zasnovani na različnih principih, zato so tudi njihove analitske zmogljivosti zelo različne. Prednost teh testov je predvsem hitrost, saj je rezultat znan v nekaj minutah, vendar se na račun hitrosti izgubi tudi zanesljivost. Zaradi vsega navedenega se obeh testov preprosto ne more enačiti, saj je med njima velika razlika, posledično tudi različna časovna doba njune veljavnosti (48 ali 72 ur). 
 
Glede izvajanja cepljenja proti covid-19 pa je bilo sprejeto nacionalno priporočilo, da za osebe, ki so v zadnjih osmih mesecih dokazano prebolele covid-19, zadostuje en odmerek cepiva. V kolikor je od okužbe minilo več kot osem mesecev, je potrebno polno cepljenje. Ko bodo na voljo novi strokovni in znanstveni izsledki, se bodo temu primerno prilagajala tudi nacionalna priporočila cepljenja. 
 
Ne gre torej za "zdravstveno birokracijo", pač pa za spoštovanje strokovnih priporočil in do sedaj znanih medicinskih dejstev.