Oddajte pobudo

Optimizacija delovanja sistema e-davki

Področje: Finance
Pristojni organi: MF
  • 27. 12. 2022Pobuda objavljena
  • 27. 12. 2022Pobuda posredovana v odziv
  • 11. 01. 2023Pobuda sprejeta in zaključena

Pobuda

Predlagam ustrezno optimizacijo delovanja sistema e-davki, predvsem v delu, ki se nanaša na fizične osebe ter vročanje, fikcijo vročitve in posledično sprožene izvršbe. Menim, da bi se lahko izognili nepotrebnim administrativnim opravilom zgolj, če bi pred opominom oziroma začetkom izvršbe posredovali obvestilo iz sistema na mobilne telefonske številke ali elektronske naslove zavezancev. Fizične osebe enostavno ne gledamo sistem e-davki vsak dan in posledično ne prevzamemo vročene pošte, kar se v nadaljevanju zelo hitro odvije z izvršbo na plačo. Postopek je povsem nepotreben, saj se ne želimo izogibat poravnavi obveznosti, enostavno ne vemo, da je obveznost nastala. Predlog je torej, dajte nam iz sistema posredovat obvestilo, saj gre za avtomatizem, ki se lahko sproži, ker smo zavezanci dali kontaktne podatke na voljo. Sam sem od zdaj naprej ustavil e-vročanje iz tega razloga in bom raje obremenjeval sistem s pisnimi vročitvami, pošto in dodatnimi opravili ter stroški, ker ste mi izvedli dve povsem nepotrebni izvršbi za minorne zneske. Lahko pa bi me sistem opozoril z SMS-om ali enim stavkom, da ste mi vročili zadevo in bi obveznosti poravnal v postavljenem roku. Lep pozdrav

Odgovor pristojnega organa

Odgovor Ministrstva za finance

V zvezi s podano pobudo pojasnjujemo, da že sedanje rešitve elektronskega vročanja prek sistema eDavki omogočajo, da naslovnik prejme obvestilo o vloženem dokumentu tudi na elektronski naslov. Davčni organ odloži dokument, ki ga je treba vročiti, v portal eDavki in prek njega obvesti zavezanca za davek, da je prejel dokument, ki mu ga je treba vročiti (z informativnim sporočilom). Zavezanec za davek lahko informativno sporočilo o elektronsko odloženem dokumentu prejme tudi na elektronski naslov, ki ga je sporočil organu. Podrobnejše informacije so objavljene na spletni strani Finančne uprave RS (v nadaljnjem besedilu: FURS):

https://edavki.durs.si/EdavkiPortal/openportal/CommonPages/Opdynp/PageD.aspx?category=vrocanje_fo

Fizičnim osebam omogoča številne funkcionalnosti elektronskega poslovanja s FURS tudi mobilna aplikacija eDavki, ki poleg obrazcev, kontaktov in splošnih informacij, ponuja personalizirani koledarček, prek katerega zavezanci prejemajo obvestila o svojih konkretnih obveznostih in pravicah (npr. obvestilo o izteku roka plačila določenega davka). Aplikacija ponuja tudi prejemanje obvestil, med drugim tudi informativnih sporočil, povezanih z elektronskim vročanjem. Podrobnejše informacije v zvezi z mobilno aplikacijo eDavki so na voljo na spletni strani FURS:

Mobilna aplikacija eDavki | FINANČNA UPRAVA REPUBLIKE SLOVENIJE (gov.si)