Oddajte pobudo

Ukiniti plačljivega eAsistenta za vpogled v ocene in poslovanje s šolo

Področje: Šolstvo
Pristojni organi: MIZS, SVDP
  • 04. 07. 2022Pobuda objavljena
  • 04. 07. 2022Pobuda posredovana v odziv
  • 15. 07. 2022Pobuda sprejeta

Pobuda

Pozdravljeni, predlagam, da se monopol eŠola d.o.o. prekine, ker samo izkoriščajo sistem, da pridemo starši do ocen in poslovanja s šolo preko eAsistenta. Ker je osnovna šola obvezna bi moral biti tudi vpogled in poslovanje z OŠ brezplačen preko Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Za oba otroka, za vpogled v njihove ocene plačam 52€ na šolsko leto. Če bi želela še dostop za oba otroka, bi morala plačati okoli 100€. Predlagam, da se enako uredi za srednje in pokline šole. To je totalni nesmisel lupljenja denarja staršem. Pričakujem vaš odgovor, kaj nameravate urediti na tem področju. Hvala in lep pozdrav.

Odgovor pristojnega organa

Odgovor Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport

Verjamemo, da je  sodelovanje staršev v učnem procesu in dostopnost do informacij v šolskem okolju izrednega pomena za uspešno delo učencev in dijakov. Učitelji in razredniki so zelo dober vir informacij o dosežkih učencev in dijakov, ne glede na rešitev, ki jo šole uporabljajo. Komunikacijske poti so različne in oblikovane na vsaki šoli posebej. 

Storitve elektronskega komuniciranja in vpogleda v podatke otroka eAsistenta podjetja eŠole niso financirane s strani ministrstva.  Gre za enega od komercialnih ponudnikov informacijskih sistemov. V zadnjih letih se šole same odločajo za tovrstno storitev - digitalno rešitev, ki jo uporabljajo pri vodenju pedagoškega dela in komunikaciji s starši.

Na ministrstvu je trenutno v fazi načrtovanja celovita rešitev posodobitve organizacije vodenja in upravljanja s podatki in razvoj digitalnega okolja šole, v katerem bodo lahko sodelovali, komunicirali in izmenjevali informacije tako učitelji, šolajoči kot starši.