Oddajte pobudo

Digitalni podpisi v javnih zavodih

Področje: Zdravstvo
Pristojni organi: MZ
  • 20. 06. 2022Pobuda objavljena
  • 20. 06. 2022Pobuda posredovana v odziv
  • 15. 07. 2022Pobuda sprejeta

Pobuda

Sem mlad zdravnik specializant, trenutno na kroženju izven matične ustanove. Vsak mesec se moram enkrat ali dvakrat peljati 50 km v eno smer k delodajalcu samo zato, da podpišem papirje o kroženju (to je samo en primer v morju podobnih bedarij). Včasih je potrebno samo zaradi tega vzeti dopust, nedvomno pa sem vsaj del dneva odsoten iz delovnega mesta. Predlagam obvezno uvedbo digitalnega podpisa v javne zavode, da se taki in podobni nesmisli končajo. Brez papirjev in ročnega podpisovanja, vse naj bo možno urediti na daljavo.

Odgovor pristojnega organa

Odgovor Ministrstva za zdravje

Zahvaljujemo se vam za posredovano pobudo. Uredba (EU) št. 910/2014 (o elektronski identifikaciji in storitvah zaupanja za elektronske transakcije na notranjem trgu), določa v 2. točki 25. člena, da ima kvalificirani elektronski podpis enakovreden pravni učinek kot lastnoročni podpis.

Pojasnila, ali je pobudnik elektronski podpis matični ustanovi že predlagal in kaj je bil odgovor matične ustanove (kaj so morebitni razlogi za vztrajanje pri fizičnem podpisu, če gre za tak primer), niso podani. Samo področje sodi v pristojnost Ministrstva za javno upravo, glede na enakovrednost podpisov pa smo mnenja, da se ravno tako, kot se zdaj ne zahteva izključno fizično podpisovanje, ne more zahtevati izključno elektronsko.