Oddajte pobudo

Elektronska oddaja vloge za digitalno potrdilo SIGEN-CA

Področje: Javna uprava
Pristojni organi: MJU
  • 28. 09. 2021Pobuda objavljena
  • 28. 09. 2021Pobuda posredovana v odziv
  • 04. 10. 2021Pobuda sprejeta in zaključena

Pobuda

Vlogo ni mogoče oddati v kolikor ti ta poteče v roku 5 let, ali ta ki ga sploh nima. Torej mora fizično na upravno enoto. Elektronsko lahko odda vlogo torej samo oseba, ki ima potrdilo tik pred potekom, torej 4 leta in 10 mesecev, pa še to na strani sigen-ce, ne pa na e-upravi. 

Odgovor pristojnega organa

Odgovor Ministrstva za javno upravo

Imetnik digitalnega potrdila SIGEN-CA za fizične osebe ima lahko le eno veljavno digitalno potrdilo. Izjema je zadnje dva meseca pred potekom, ko lahko pridobi novo digitalno potrdilo. Novo digitalno potrdilo lahko pridobi z oddajo zahtevka osebno na upravni enoti ali z oddajo elektronskega zahtevka z digitalnim podpisom z obstoječim digitalnim potrdilom. Potrdila SIGEN-CA za fizične osebe so brezplačna, čeprav je za vsako potrdilo potrebna plačljiva licenca. Zato je tudi omejeno število potrdil, ki jih oseba lahko pridobi ter zato je omejena elektronska oddaja zahtevka na zadnja dva meseca pred potekom. Medtem ko lahko, pri digitalnih potrdilih SIGEN-CA za poslovne subjekte, ki so plačljiva, uporabnik odda elektronski zahtevek za novo potrdilo kadarkoli v času veljavnosti obstoječega potrdila.

Izdajatelj digitalnih potrdil SIGEN-CA deluje pod okriljem Državnega centra za storitve zaupanja SI-TRUST, zato ima vse postopke glede pridobitve digitalnega potrdila in sredstva elektronske identifikacije, ter opise drugih storitev pod svojim okriljem, na svojih spletnih straneh www.si-trust.gov.si in ne na eUpravi oz. drugih državnih portalih.