Oddajte pobudo

e zahtevek za refundacije

Področje: Zdravstvo
Pristojni organi: ZZZS
  • 02. 06. 2021Pobuda objavljena
  • 02. 06. 2021Pobuda posredovana v odziv
  • 04. 06. 2021Pobuda sprejeta in zaključena

Pobuda

Pozdravljeni.

Vzpostavila se je možnost oddaje zahtevka za refundacije na ZZZS preko vmesnika eNDM. Seveda je pohvalno, da se gre v smer digitalizacije, ne razumem pa zakaj se hkrati ne uredi tudi možnost, kot je npr. narejena pri oddaji REK obrazcev preko eDavkov. Da bi lahko uporabnik enostavno uvozil XML zahtevka kar na spletno stran in ne bi rabil vzpostavljati povezav preko aplikacije za plače. Strežnik najemamo in bi morali za te zadeve pooblaščati ponudnika programa za plače, tega pa ne želimo.

Odgovor pristojnega organa

Odgovor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije

Spoštovani.

V zvezi s podano pobudo pojasnjujemo, da v kolikor zavezanec najema strežnik in uporablja aplikacijo za plače nekega ponudnika, tega ponudnika ni treba pooblastiti, da v njegovem imenu pošilja eZahtevke. Aplikacija mora omogočati, da zavezanec v tej aplikaciji sam pripravi eZahtevek in ga aplikacija na njegov ukaz digitalno podpiše in posreduje v eNDM. Ponudnik aplikacije mora imeti podporo, da na strežniku varno hrani digitalno potrdilo zavezanca, da aplikacija s tem potrdilom digitalno podpiše eZahtevek in se s tem digitalnim potrdilom aplikacija prijavi v eNDM. Če aplikacijo na strežniku uporablja več zavezancev, mora ponudnik aplikacije na strežniku zagotoviti varno hrambo digitalnih potrdil vseh teh zavezancev. 

Da bi zavezanec lahko sam oddal XML na portalu, bi moral MJU dograditi portal SPOT tako, da bi omogočal tako nalaganje osebam, ki bi bile pooblaščene s strani zavezanca. Aplikacija, ki jo uporablja zavezanec, bi morala omogočati da zavezanec pripravi tak XML oz. XML. je če so poleg zahtevka še priloge. Ta rešitev zahteva dodatno ročno delo pri zavezancu (poleg priprave XML še ročna prijava na SPOT in nalaganje XML). 

Lep pozdrav.