Oddajte pobudo

Lažje in enostavnejše cepljenje

Pristojni organi: MZ, NIJZ, ZZZS
  • 17. 12. 2020Pobuda objavljena
  • 17. 12. 2020Pobuda posredovana v odziv
  • 06. 01. 2021Pobuda sprejeta

Pobuda

Pozdravljeni,

sem slovenski državljan in študent v Kopru. Vendar zaradi čudnih tehničnih podrobnosti v zakonu nisem upravičen do pridobitve ali nakupa nacionalnega zavarovanja prek ZZZS. Zato sem v zadnjih dveh letih sam plačeval vse zdravstvene storitve. Med poskusom pridobivanja letnega cepiva proti gripi na NIJZ sem opazil tri birokratske zadeve, odprte za večjo učinkovitost. Ena izmed njih me je celo ustavila pri cepljenju. Prvič, ker so za cepljenje potrebni predhodno dogovorjeni termini z NIJZ, je treba izdelati spletni koledar prostih terminov. Zdi se, da je izguba časa medicinskih sester odgovarjat na telefone in e-pošto, da bi razporedila preproste termine za cepljenje. Drugič, zdi se, da med NIJZ in ZZZS obstaja nekaj birokratskih težav glede cepljenja proti gripi. Medtem ko mi je NIJZ kot samoplačniku lahko ponudil cepivo proti encefalitisu, mi cepiva proti gripi niso mogli dati. Rekli so, da je na zalogi dovolj cepiva, vendar ga samoplačniku ne morejo dati, ker ga je ZZZS že kupil. Z drugimi besedami, birokracija bi raje dovolila, da se cepivo pokvari v hladilniku, kot da bi ga dajo državljanom, ki so zanje pripravljeni plačati. To je nesmisel. Moja tretja ideja je preprosta. V ZDA in Veliki Britaniji farmacevt sme prodajati običajna cepiva v lekarni. Kolikor vem, to nikoli ni bilo varnostno vprašanje in očitno prebivalstvu omogoča veliko enostavnejše in učinkovitejše cepljenje. To ima za posledico nižje zdravstvene stroške in dolgoročno trpljenje ljudi. Ta pristop bi lahko tudi drastično pomagal prihajajočim potrebam Slovenije pri cepljenju proti COVID. Predvidevam, da bi lahko s temi pobudami prihranili na tisoče evrov za medicinske sestre in zdravnike, zapravljenih cepiv in zmanjšali zdravstvene stroške zaradi lažjega dostopa do preventivnega zdravljenja. Če bi lažje cepljenje preprečilo eno hospitalizacijo in smrt, bi lahko prihranili na desetine tisoč evrov.

Hvala in lep pozdrav.

Odgovor pristojnega organa

Odgovor Ministrstva za zdravje:

Spoštovani, zahvaljujemo se vam za posredovano razmišljanje in pobudo. V nadaljevanju vam podajamo naša pojasnila.

Da bi bilo cepljenje proti gripi dostopno je ključnega pomena izvedba cepljenja na nivoju izbranih osebnih zdravnikov, ki poznajo svoje paciente. Poleg tega NIJZ z devetimi ambulantami po državi ne more zadostiti potrebam prebivalstva. Naročanje na cepljenje je pomemben del organizacije in varne izvedbe dejavnosti. V času pandemije  je to toliko bolj relevantno. Pobuda za boljšo digitalizaciji naročanja je dobrodošla. Zavedamo se potrebi boljših digitalnih rešitev, ki olajšajo dostop in bomo te tudi zasledovali v bodoče. Naročanje na samoplačniška cepljenja NIJZ je omogočeno preko 3 kanalov: telefon, elektronska ali tradicionalna pošta.

NIJZ zagotavlja tako cepiva, ki se financirajo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, kot tudi cepiva za samoplačniški trg. V primeru pomanjkanja cepiva na EU oziroma svetovnem trgu, se prioritetno zagotovijo cepiva za najbolj rizične oziroma ranljive skupine, zato lahko pride do situacije, ki ste jo navedli.

Cepljenje v lekarnah je dober pristop, ki potencialno izboljša dostopnost do cepljenja kar je izjemno relevantno za povišanje same precepljenosti. Sama implementacija takšnega pristopa pa pomeni zakonodajne spremembe in izvedbo vseh nujnih ukrepov za zagotavljanje varnosti in obravnavo možnih neželenih dogodkov na cepilnemu mestu, kar je težko udejanjiti v kratkem času.

S prijaznimi pozdravi.