Oddajte pobudo

Z digitalizacijo do sodobnejših storitev države

Na mizi računalnik, roža, telefon, miška, fotoaparat, slušalke, kava; Avtor: Skitterphoto, Pixabay

Strateški svet za digitalizacijo je pripravil nabor 40 ukrepov s področij:

  • javne uprave in digitalne družbe,
  • gospodarstva in podjetniškega okolja,
  • zdravstva,
  • izobraževanja,
  • novih tehnologij in
  • digitalne diplomacije.

Slovenija naj bi s predlaganimi rešitvami na področju digitalizacije lahko zasedla eno izmed prvih petih mest med digitalno naprednimi državami v Evropi do leta 2026.

Prvi ukrepi bodo tisti, ki so najpomembnejši za državljane in se jih lahko relativno hitro realizira, kot npr. e-gradbeno dovoljenje, e-osebna izkaznica, ukinitev prometnega dovoljenja.

Na področju zdravja se predvideva uvedba modernih tehnologij pri reševanju življenj, e-javno naročanje, aplikacija za dostop do osebnega zdravnika. 

Ukrepi na področju gospodarstva so usmerjeni v poenostavitev poslovanja z državo in spodbujanje nastajanja zagonskih podjetji.

Vseživljenjsko učenje digitalnih veščin, premagovanje digitalne neenakosti in obvezna uvedba predmet računalništva in informatike na vse osnovne in srednje šole so predlogi na področju izobraževanja.

Na področju javne uprave in digitalne družbe se obeta uvedba e-osebne izkaznice, ukinitev prometnega dovoljenje v obliki dokumenta, uvedba davčnega trajnika za plačilo davkov in virtualno okence, preko katerega bo državna komunicirala z državljani.

Strateški svet je predloge za digitalizacijo storitev zbiral tudi preko elektronskega poštnega naslova, prejeli so več kot 50 predlogov zainteresirane javnosti. Do sredine septembra bodo pripravil drugi paket konkretnih ukrepov na področju digitalizacije in jih predstavili javnosti.

Vir: RTV, 22. 6. 2021