Oddajte pobudo

Vam v letošnjem letu preteče osebni dokument?

Ženska čepi in v roki drži odprt izpolnjen potni list; Avtor: Charly_7777; pixabay

Upravne enote (UE) se v zadnjem času srečujejo s znatno povečanimi klici in obiski. Poleg situacije s COVID-19 in upoštevajoč vse ukrepe za zajezitev, v letu 2021 veljavnost preteče slabim 380.000 osebnim dokumentom. Največ bo pretečenih osebnih izkaznic, skoraj 214.000. 

V te številke niso vključene prve izdaje osebnih dokumentov, kot na primer spremembe zaradi selitev, spremembe priimkov itd..

V prihodnjem letu bo zgolj osebni dokument moralo zamenjati več kot 630.000 oseb, kar je v primerjavi z letošnjim letom kar 60 % porast.  Zato je že sedaj na mestu opozoriti, da se zaradi tega v prihodnjem letu pričakuje velika obremenitev UE.

Delo na UE je trenutno še dodatno povečano zaradi izvajanja aktivnosti razpisanega zakonodajnega referenduma in vse večje število postopkov potrjevanja podpore zahtevi za razpis referenduma. V velikem porastu je tudi pridobitev digitalnega potrdila SIGEN-CA za fizične osebe in smsPASSa ( e-mobilna identiteta). Ker se situacija s širjenjem virusa COVID-19 umirja, UE beležijo porast na postopkih namenjenim tujcem in zahtevkom za izdajo gradbenih dovoljenje. 

Vse uporabnike naprošamo, da se na storitev naročite pravočasno in razumete situacijo povečanja obsega dela.

Bodimo strpni!