Oddajte pobudo

Slovenija na 23. mestu razvitosti e-uprave

Organizacija združenih narodov je objavila najnovejši globalni pregled razvitosti digitalizacije državne uprave (v nadaljevanju e-uprave). Gre za redno in uveljavljeno publikacijo, ki jo UNDESA (United Nations Department of Economic and Social Affairs) pripravlja že od leta 2001.

Definicija e-uprave, ki se uporablja v teh meritvah ima za osnovo cilje trajnostnega razvoja, zato je analiza predvsem usmerjena na področja ekonomskega razvoja, izobraževanja, zdravja, sociale, zaposlovanja, okolja, energije.

 

Po indeksu razvitosti e-uprave je Slovenija tokrat uvrščena na 23. mesto med 193 državami. Ta indeks je izračunan iz naslednjih komponent:

  • Indeks spletnih storitev - vir podatkov je raziskava spletnih mest ki so relevantna v kontekstu ciljev trajnostnega razvoja.
  • Indeks človeškega kapitala - vir podatkov je UNESCO (pismenost odraslih, delež študirajoče populacije, pričakovano trajanje študija, povprečen čas študija).
  • Indeks telekomunikacijske infrastrukture - vir podatkov je ITU (delež uporabnikov interneta, aktivni naročniki mobilne telefonije,..)

 

S posebnim kazalnikom se meri tudi E-Participacija - vir podatkov je raziskava spletnih mest, ki so pomembna za informiranje državljanov (spodbujanje sodelovanja s podatki in informacijami javnega značaja), posvetovanje (za boljše storitve in politike) in soodločanje državljanov.

 

Preberite več https://www.gov.si/novice/2020-07-14-organizacija-zdruzenih-narodov-objavila-najnovejsi-globalni-pregled-razvitosti-e-uprave/