Oddajte pobudo

Povprečni rok za javno razpravo o novih predpisih se vendarle podaljšuje

Elektronsko pismo; Avtor:IO-Images; pixabay

Na Centru nevladih organizacij Slovenije (v nadaljevanju CNVOS) so za vlado Mira Cerarja našteli 1.150 kršitev Resolucije o normativni dejavnosti. Od tega v 60 % primerov niso upoštevali 30-dnevnega minimalnega roka za javno razpravo. V primerjavi s predhodnimi vladami je vlada Alenke Bratušek resolucijo kršila v 65 odstotkih primerov, Janševa v 81 odstotkih, vlada Boruta Pahorjeva, ki je resolucijo predlagala, pa v 53 odstotkih primerov.

Med ministrstvi Cerarjeve vlade je bilo po odstotkih na prvem mestu med tistimi, ki resolucije niso spoštovali, ministrstvo za zunanje zadeve, po številu predpisov pa ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Po oceni CNVOS optimizem vliva dejstvo, da se je povprečni rok za javno razpravo z desetih dni pri Janševi vladi med Cerarjevo vlado podaljšal na skoraj 20 dni.


Vlada Marjana Šarca bo že peta zapored, pri kateri bodo v CNVOS spremljali raven vključenosti javnosti v nastajanje predpisov ter šteli kršitve. Števec kršitev na spletni strani CNVOS osvežijo vsak ponedeljek.

V trenutni vladi Marjana Šarca gredo pohvale Ministrstvu za okolje in prostor – od treh predlogov predpisov imajo vsi ustrezen rok za javno razpravo, Ministrstvu za kulturo in Ministrstvu za javno upravo.

Ministrstvo za obrambo ima za dva predloga prekratek rok.

Državni zbor je sicer Resolucijo o normativni dejavnosti sprejel 19. novembra 2009. Resolucija predstavlja zavezo vsakokratne vlade, da bo pri pripravi predpisov in politik sledila načelom boljše priprave predpisov: izvajanje presoj posledic predpisov, odprava administrativnih ovir in zniževanje administrativnih bremen, poenostavitev zakonodaje in izvedba posvetovanj z javnostjo.
 

STA, 4. 10. 2018