Oddajte pobudo

Poenostavljeno pridobivanje Potrdila o prestajanju karantene na domu

Na sliki je napis COVID-19.

Smo v posebnem obdobju, ko čas epidemije od vsakega od nas terja prilagoditve, tako na osebnem kot poslovnem področju. Eden od ključnih ukrepov za omejitev širjenja virusa SARS-CoV-2 je, da oseba, ki ji je bila potrjena okužba (s testom ali na podlagi mnenja zdravnika), ostane doma. Doma ostane tudi oseba, ki je bila v visoko tveganem stiku z okuženo osebo.

Da pa zaposlena oseba ostane doma v karanteni, potrebuje dokazilo - Potrdilo o karanteni na domu. S tem Potrdilom lahko delodajalec ali oseba sama (samozaposleni, kmeti, družbeniki) uveljavljata nadomestilo za plačo ali druge pravice iz naslova zdravstvenega in socialnega varstva.

Da se razbremeni vse že sedaj preobremenjene zdravstvene delavce, se je postopek za pridobitev Potrdila v sodelovanju Ministrstva za zdravje, Ministrstva za javno upravo in NIJZ bistveno poenostavil. Na spletni strani  NIJZ Nacionalnega instituta za javno zdravje in na portalu eUprave je zato objavljen obrazec za pridobitev potrdila o karanteni na domu, ki ga zaposleni izpolni sam ali s pomočjo delodajalca. NIJZ na podlagi vnesenih podatkov izda Potrdilo na elektronski naslov, kot dokazilo za uveljavljanje pravice do nadomestila plače ali drugih pravic iz naslova zdravstvenega in socialnega varstva. 

POMEMBNO - Obrazec se lahko odda z uporabo e-identitete ali brez. V primeru oddaje brez uporabe e-identitete se vnese svojo enotno matično številko občana (EMŠO) in davčno številko ter elektronski naslov, na katerega se želi prejeti potrdilo o karanteni. V primeru oddaje obrazca z e-identiteto, pa se prejme Potrdilo v predal Moja eUprava.

Bodimo odgovorni in v času intenzivnega širjenja novega korona virusa ravnajmo odgovorno in samozaščitno. Pozivamo vse, ki so okuženi, da nemudoma pokličejo svojega izbranega zdravnika in ostanejo doma v samoizolaciji. Tudi tisti, ki so bili v stiku z osebo s potrjeno okuženo osebo, naj ostanejo doma, opravljajo delo od doma ali se z delodajalcem dogovorijo, da bodo v karanteni na domu.

Več na https://www.gov.si/novice/2020-11-12-nov-nacin-pridobivanja-potrdil-o-prestajanju-karantene-na-domu/