Oddajte pobudo

Na portal e-VEM tudi po potrdilo A1 za voznike, monterje in serviserje

Slovensko podjetje, ki želi v drugi državi članici EU, EGS ali Švicarski konfederaciji izvajati storitve, mora za vsakega delavca, ki ga namerava napotiti na delo v tujino, pridobiti potrdilo A1. S potrdilom delavec v tujini izkaže, da je tudi v času dela na območju druge države ostal vključen v obvezna socialna zavarovanja v Republiki Sloveniji.

Na portalu e-VEM  je bila s 1. januarjem 2018, skupaj z uveljavitvijo Zakona o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS), vzpostavljena elektronska vloga za pridobitev potrdila A1 za napotitev delavcev in samozaposlenih oseb (s.p.) na delo v tujino (člen 12 Uredbe ES št. 883/2004 o koordinaciji sistemov socialne varnosti).

Preko portala je od 30. novembra 2018 možno oddati e-vlogo za pridobitev potrdila A1 še za voznike, monterje in serviserje, ki svoje delo običajno in v daljšem obdobju opravljajo v več državah. Pri teh delavcih je potrebno upoštevati drugo pravno podlago, in sicer člen 13 navedene Uredbe.

V prvih devetih mesecih leta 2018 je bilo preko portala e-VEM za napotene delavce izdanih okoli 63.000 potrdil A1, v istem obdobju pa je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) izdal še preko 30.000 potrdil A1 za delavce, ki običajno delajo v dveh ali več državah EU, EGS ali Švici. Od teh 30.000 potrdil jih je velika večina izdanih prav za delavce voznike, monterje in serviserje.

Nova storitev je bila na portalu vzpostavljena na pobudo podjetnikov samih ter v sodelovanju z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvom za javno upravo in ZZZS.

Z novo e-vlogo se dopolnjuje nabor storitev, ki jih poslovni subjekti lahko opravijo po elektronski poti in na daljavo.  Po prejemu e-vloge bo ZZZS preveril, če so izpolnjeni pogoji iz Uredbe in v takem primeru izdal potrdilo A1. Oddane vloge bodo bistveno hitreje obravnavane, delodajalci pa bodo potrdila A1 za svoje delavce prevzeli na portalu e-VEM. Potrdilo za voznike, monterje in serviserje se lahko izda za obdobje do 12 mesecev. Preko portala e-VEM delodajalec lahko zahteva tudi predčasno razveljavitev potrdila A1.
 
Poslovnim subjektom, ki potrebujejo omenjena potrdila, svetujemo, da spremljajo obvestila in informacije, ki so na voljo na portalu e-VEM, kot tudi na spletnih straneh ZZZS in Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.