Oddajte pobudo

Kmalu k zdravniku in v lekarno z biometrično osebno izkaznico

Na mizi računalnik, telefon, miška, fotoaparat, slušalke, kava; Avtor: Skitterphoto, pixabay

Po podatkih Dela bodo od aprila letošnjega leta nove biometrične osebne izkaznice postopoma uvedene v sistem kartice zdravstvenega zavarovanja. 

Kot so za Delo pojasnili z ZZZS, bodo državljani novo biometrično izkaznico lahko uporabljali pri zdravniku, v lekarni, pri optiku oziroma pri okoli dva tisoč izvajalcih zdravstvenih storitev in dobaviteljih medicinskih pripomočkov. 

Zavarovanec bo e-osebno izkaznico izročil zdravstvenemu delavcu ali jo pri njem vstavil v čitalnik. Nova osebna izkaznica se bo uporabljala tudi kot ključ za dostop do podatkov, potrebnih za uveljavljanje zdravstvenih storitev.

Na ZZZS kljub uvedbi biometričnih osebnih izkaznic v zdravstveni sistem zavarovanim zavarovancem svetujejo, naj veljavno kartico zdravstvenega zavarovanja še zadržijo, saj mora v prihodnjih tednih večina oziroma vseh 2.000 izvajalcev zdravstvenih storitev in dobaviteljev medicinskih pripomočkov prilagoditi svoje informacijske sisteme in s tem omogočiti uporabo osebne izkaznice za uveljavljanje zdravstvenih storitev.

Avtor: 24ur.com, Delo, 20. 3. 2023