Oddajte pobudo

e-BOL – elektronski bolniški list je v uporabi že dve leti

Vnos podatkov v elektronski bolniški list eBOL Avtor: Ministrstvo za javno upravo in Zavod za zdravstveno zavarovanje


Elektronski bolniški list e-BOL smo v začetku leta 2020 pripravili Ministrstvo za javno upravo, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in izvajalci zdravstvenih storitev. e-BOL nadomešča bolniški list iz papirja in omogoča, da obisk zdravnika ni vedno potreben.

Papirnega bolniškega lista ni treba več dostavljati delodajalcu, saj ima delodajalec dostop do pregleda izdanih elektronskih bolniških listov prek portala SPOT ali z avtomatskim prenosom v informacijski sistem za vodenje evidence delovnega časa, kadrovsko evidenco, obračun plač in/ali pripravo zahtevkov za refundacijo nadomestil plač.

Gre za bistveni prihranek na času, točnosti in hitrejšo obdelavo podatkov. Zaradi uvedbe eBOL se je poenostavila tudi oddaja vloge za refundacijo nadomestila plače.

Razbremenili smo približno 1.300 timov družinske medicine in pediatrije, prek 120.000 delodajalcev in več kot milijon zavarovanih oseb, ki so v letu 2021 bili vključeni v obravnavo prek 2 milijona bolniških listov.
Predviden prihranek zaradi uvedbe eBOL in brezpapirnega poslovanja je 11,5 milijona evrov na letni ravni (največ, to je 6 milijonov evrov, za delodajalce, sledijo delavci z 2,4 milijona evrov prihrankov).

Vir: Spletna stran MJU, GOV.SI, 1. 2. 2022