Oddajte pobudo

Digitalizacija v sodobni državni upravi - soočanje z izzivi nove realnosti

Prenosni računalnik, namizna svetilka, skodelica kave in roža kaktus; avtor: Sara_Torda; pixabay

12. tradicionalna konferenca Informatika v javni upravi, ki jo soorganizirata Ministrstvo za javno upravo (MJU) in Slovensko društvo Informatika je letos prvič potekala v virtualni obliki.

Poslanstvo konference se je ohranilo, saj je bil tudi v letošnjem letu sam dogodek zasnovan, kot nekakšen forum za izmenjavo informacij o vidikih informacijske tehnologije, ki omogočajo hitrejše in učinkovitejše delovanje javne uprave. Dogodek je bil organiziran zelo dinamično, saj so udeleženci imeli možnost spremljati različne poglede na razvoj informacijske tehnologije v javni upravi, kot tudi predstavitve konkretnih poenostavitev, ki so pozitivna posledica rešitev informatizacije ukrepov (e-vročanje, e-osebna, osebni portal MFERAC, informatizacija turističnih bonov,..)

Ekipa sodelavk in sodelavcev z MJU, ki delajo na projektu Skrinja je prejela priznanje za dosežek javne uprave na področju informatike in računalništva (e-storitev javne uprave) za leto 2020. Sistem Skrinja vključuje podatkovno skladišče in poslovno inteligenco s podatki o plačah javnega sektorja, v razvoju so podatki javnih naročil, ki preidejo v uporabo v naslednjih mesecih. Skrinja uporabnikom v javni upravi omogoča informacije za boljše odločitve z analizo velike količine podatkov v realnem času ter napovedno analitiko na operativni in strateški ravni na primer pri načrtovanju in pregledu izplačil v državi ter pogajanjih vlade s sindikati.

Informatiki v javni upravi imajo zelo veliko odgovornost, ker delujejo za vse državljane. Zato je toliko bolj pomembno, da je tudi tu velik poudarek na zasledovanju uporabniške izkušnje, ker le to stimulira razvoj v pravo smer. Za zaključek bi lahko povzeli besede g. Beno Ceglarja, NIL d.o.o. , ki je dejal: Podatki so nafta novega stoletja ter umetna inteligenca elektrika.«

Več o konferenci na https://www.gov.si/novice/2020-12-16-na-konferenci-informatika-v-javni-upravi-nagrada-projektu-skrinja/