Oddajte pobudo

Z orodjem SKD do večje uporabnosti e-Vem

Orodje SKD je namenjeno vsem, ki iščejo ustrezno šifro dejavnosti in potrebujejo informacije o pogojih za začetek in za opravljanje posamezne dejavnosti. Gre za koristen pripomoček vsem, ki svetujejo pri ustanavljanju in registraciji podjetja. V okviru projekta EKT 1 smo na MJU razvili t.i. orodje SKD, ki omogoča vrsto uporabnih pripomočkov.

Standardna klasifikacija dejavnosti (SKD) je obvezen nacionalni standard za določanje dejavnosti in razvrščanje poslovnih subjektov v različne uradne zbirke in registre. Poslovni subjekt mora ob ustanoviti  registrirat in izbrati ustrezno šifro dejavnosti, ki jo bo opravljal.  

Orodje SKD, ki smo ga razvili v okviru projekta EKT 1, na interaktiven način omogoča iskanje po SKD šifrantu. Iskanje je omogočeno po šifri dejavnosti, po nazivu ali po ključnih besedah. Uporabnik bo z iskanjem na ta način lažje pridobil informacije o ustrezni šifri dejavnosti, prav tako pa so mu na voljo informacije, katere storitve se po SKD šifrantu še uvrščajo v posamezno šifro dejavnosti.

Registracija dejavnosti še ne pomeni, da lahko svojo dejavnost začnemo takoj opravljati. Za določene dejavnosti velja, da je potrebno pred vstopom na trg oziroma pred začetkom poslovanja izpolnjevati še predpisane pogoje, pridobiti dovoljenje, zagotoviti ustrezen kader, ipd.

V okviru projekta EKT 1 že več let sistematično analiziramo zakonodajo in pripravljamo, zbiramo in objavljamo informacije o pogojih, vezane na opravljanje dejavnosti ali poklicev. Zbrane informacije smo vključili tudi v SKD orodje. Tako je ob brskanju po SKD šifrantu na portalu e-Vem že pred registracijo dejavnosti možno pridobiti vsaj prve informacije ali je potrebno za določene dejavnosti izpolnjevati še kakšne specifične pogoje.

Orodje SKD je objavljeno na portalu e-Vem, na podstraneh Dovoljenja in pogoji.

Vabljeni k uporabi. Hkrati vas naprošamo, da nam pri oblikovanju vsebin pomagate, jih dopolnjujete in opozarjate na morebitne pomanjkljivosti.

Za vaše predloge, vprašanja in mnenja smo na voljo na naslovu: evem.podpora@gov.si

Želimo si, da SKD orodje postane koristen pripomoček vsem, ki iščete informacije o pogojih za opravljanje vaše dejavnosti in vsem, ki se ukvarjate s svetovanjem  pri ustanavljanju podjetja, pa tudi drugim uporabnikom portala e-Vem.