Oddajte pobudo

Slovenija napredovala na lestvici globalne konkurenčnosti

Švicarski inštitut za razvoj menedžmenta (IMD) je med 63 državami na lestvici svetovne konkurenčnosti Slovenijo uvrstil na 35. mesto, kar pomeni, da se je Slovenija povzpela za dve mesti višje kot lani. Uvrstitev na lestvici konkurenčnosti pokaže konkurenčni položaj naše države v primerjavi z drugimi državami.

Raziskava IMD temelji na statističnih podatkih, ki predstavljajo dve tretjini skupne ocene konkurenčnosti in se nanašajo predvsem na lansko leto, tretjino skupne ocene pa predstavljajo tako imenovani mehki kazalci, podatki zbrani z anketo med menedžerji iz mikro, malih, srednjih in velikih podjetij.

Prikaz konkurenčnosti se meri na štirih sklopih:

  • gospodarska uspešnost
  • vladna učinkovitost
  • poslovna učinkovitost
  • infrastruktura

Slovenija je svojo konkurenčnost izboljšala na dveh od štirih sklopov in sicer pri vladni ter poslovni učinkovitosti. Področja, ki Slovenijo uvrščajo najvišje na lestvici držav so predvsem mednarodna trgovina, cene, izobraževanje, družbeni okvir, zdravje in okolje ter tudi menedžerske prakse.

Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije (SPIRIT Slovenija) znotraj projekta raziskave slovenske konkurenčnosti spremlja izsledke IMD. Namreč eno od pomembnih področij delovanja agencije je spremljanje investicijske privlačnosti države, zato je uporaba izbranih kazalcev IMD raziskave pri komuniciranju s tujimi in domačimi potencialnimi investitorji smiselna. Izsledki raziskave IMD so v pomoč agenciji tudi pri pripravi programov za kreiranje politike in ukrepov spodbujanja internacionalizacije.

Več o izsledkih raziskave si lahko preberete na povezavi