Oddajte pobudo

Slovenija in Avstrija prvi v Evropi začeli izmenjavo informacij s področja socialnega varstva v okviru sistema EESSI

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je pri vzpostavitvi elektronske izmenjave sodeloval s predstavniki Glavne zveze avstrijskih nosilcev socialnih zavarovanj, ki koordinira vključevanje avstrijskih institucij v informacijski sistem EESSI. Cilj sistema je, da bi bili upravni postopki hitrejši in lažji, prav tako naj bi bilo hitrejše tudi izplačevanje in uveljavljanje različnih socialnih prejemkov. Poleg tega naj bi bilo odkrivanje zlorab bolj učinkovito, so sporočili z zavoda.

Sodelovanje se je začelo v začetku leta 2018. Najprej so se dogovorili o pripravah za izvajanje postopkov, potem pa so izmenjavo dokumentov in nadgradnjo informacijskih rešitev testirali. Januarja letos so vzpostavili redno izmenjevanje elektronskih dokumentov v dveh postopkih iz sektorja, ki se nanaša na določitev zakonodaje, in sta med najpogostejšimi. Pričakujejo namreč, da si bo ZZZS z institucijami v drugih državah letno izmenjal preko 80.000 elektronskih dokumentov, od tega približno 30.000 z Avstrijo.

Z Avstrijo so maja vzpostavili izmenjevanje dokumentov še na dveh postopkih v omenjenem sektorju, v začetku julija pa tudi na večini postopkov v sektorjih, ki se nanašajo denimo na bolezen, nesreče pri delu in poklicne bolezni ter na izterjave.

Zavod je v obdobju od 31. januarja do sredine julija v okviru novega sistema posredoval Avstriji že 6.853 zadev.
Predvidoma do konca tega leta naj bi v sistem EESSI vstopile vse države članice. Takrat naj bi tudi v okviru ZZZS elektronska izmenjava stekla v celoti v sistemu EESSI.

Avtor: STA, 24. 7. 2019