Oddajte pobudo

Na konferenci IJU 2014 podeljeno priznanje za najboljšo e-storitev javne uprave leta 2014

Informatika v javni upravi
V okviru letošnje konference Informatika v javni upravi, ki jo je 8. in 9. decembra 2014 organiziralo Slovensko društvo Informatika v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo, je bilo prvič podeljeno tudi priznanje najboljšo e-storitev javne uprave, z namenom promocije in popularizacije dosežkov slovenske e-uprave.

Priznanje je prejela spletna aplikacija za elektronsko pripravo za vozniški izpit, ki je bila razvita v okviru projekta "Register voznikov 2", v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo, Ministrstvom za infrastrukturo in Javno agencijo RS za varnost prometa. Aplikacije je bila v 85% sofinancirana s strani Evropskega socialnega sklada, operacije Interoperabilnost in e-izmenjava podatkov. Priznanje je prevzel vodja medresorske delovne skupine Tadej Gabrijel, ekipi projekta pa je čestitke izrekel tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Aplikacija je javno objavljena od 15.9.2014 in kandidatom ponuja možnost samostojne priprave na vozniški izpit. Namenjena je predvsem tistim, ki se pripravljajo na opravljanje vozniškega izpita, kot dobrodošel pripomoček pa lahko služi tudi vsem ostalim, ki bi radi preverili in izpopolnili svoje poznavanje cestno prometnih predpisov.
Gre za obliko izobraževanja na daljavo, ki dopolnjuje klasične metode učenja (tečaji v šolah vožnje in papirnati učbeniki) in je za končnega uporabnika popolnoma brezplačno. Storitev je normalno dostopna vsem uporabnikom, ki za uporabo ne potrebujejo posebnih dodatnih naprav. Dovolj je standarden spletni brskalnik in dostop do interneta, posebej pa je prilagojena za uporabo tudi na mobilnih napravah.

Aplikacija deluje tako, da iz obsežne zbirke vprašanj uporabnik naključno izbere 15 vprašanj, na katera mora odgovoriti v 15 minutah. Za uspešno opravljen preizkus mora zbrati najmanj 90 odstotkov točk. Gre za enaka vprašanja, kot se od septembra uporabljajo tudi pri dejanskem elektronskem preizkusu znanja na izpitnih centrih, za njihovo vsebino pa skrbi Agencija za varnost prometa.

Aplikacija je očitno zelo zanimiva za končne uporabnike, saj je bilo zgolj v novembru 2014 rešenih kar 196.770 testov.

Poleg osnovnega namena dvigovanja stopnje prometne varnosti aplikacija posredno tudi promovira digitalne metode učenja na daljavo in spodbuja razvoj digitalnih kompetenc med državljani. Vir: Spletna stran MJU, 10. 12. 2014