Oddajte pobudo

Evalvacija ukrepa Poenostavitev sistema za socialne prispevke

Od 1. 1. 2017 Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) vsak mesec posebej odloži v sistem e-Davki predizpolnjen obračun prispevkov za socialno varnost za samozaposlene osebe in družbenike.

Uvedba predizpolnjenega obračuna prispevkov za socialno varnost (POPSV) je prinesla poenostavitev postopka oddaje obračuna socialnih prispevkov v sistem e-Davki in s tem sledeče prihranke:

  • za samozaposlene in družbenike predstavlja predvsem prihranek v času;
  • samozaposlenim z normiranimi odhodki pa ob prihranku časa tudi prihranek pri strošku računovodskega servisa, saj zaradi uvedbe POPSV računovodskega servisa skorajda ne potrebujejo več.

Zavezanec mora davčnemu organu zgolj v primeru morebitnih sprememb, ki bi bile posledica uveljavljanja določenih pravic (bolniški stalež, starševski dopust) ali če se spremeni (poviša, zniža) zavarovalna osnova, posredovati omenjene spremembe.

V okviru evalvacije ukrepov iz Enotne zbirke ukrepov, ki je bila pripravljena na Ministrstvu za javno upravo, se ocenjuje, da znižanje administrativnih bremen znaša 2.685.298,75 EUR na letni ravni.

Evalvacija ukrepa " Poenostavitev sistema za socialne prispevke" je objavljena na naši spletni strani.