Oddajte pobudo

Ukinjena obveznost predhodne objave prenehanja opravljanja dejavnosti s.p.

Evri; Avtor:Martaposemuckel; pixabay

Spremembe, ki vplivajo na s.p.-je in AJPES, prinašajo ocenjene prihranke v vrednosti 170.000 EUR.

Ločeno predstavljajo ocenjeni prihranki za s.p.-je na letni ravni 149.000 EUR, za AJPES pa znašajo ocenjeni prihranki 21.000 EUR na letni ravni.

Samostojne podjetnike, ki v obveznosti niso videli dodane vrednosti, se je razbremenilo administrativnega dela,  hkrati pa se tudi na strani AJPES prihrani čas ter stroški.

Sprememba je začela veljati v februarju 2021, s spremembo Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1K), ki je črtala:

  • drugi odstavek 75. člena, ki določa, da mora s.p. vsaj 15 dni pred prenehanjem opravljanja dejavnosti objaviti namero o prenehanju opravljanja dejavnosti in ob tem navesti tudi dan prenehanja opravljanja dejavnosti, ter
  • peti odstavek 72.a člena, ki določa, da mora s.p. pred vložitvijo prijave prenosa podjetja za vpis v register objaviti nameravan prenos podjetja, na spletnih straneh AJPES.

Ukrep je uvrščen v aplikacijo Enotno zbirko ukrepov za boljše zakonodajno in poslovno okolje, ki jo vodimo na Ministrstvu za javno upravo v okviru projekta STOP Birokraciji.

Dostopni so ažurirani podatki o ukrepih za boljše zakonodajno in poslovno okolje, razdeljeni po odgovornih resorjih, statusih, strateških dokumentih iz katerih izvirajo, nazivih ukrepov in še drugih atributih.

Željene rezultate iskanja si lahko prilagodite tudi z uporabo naprednega iskalnika in spremljate interaktivno statistiko.

Ukrepi se v aplikacijo lahko uvrstijo po tem, ko jih uporabniki kot pobudo oddajo preko portala STOP Birokraciji in jih odgovorni organi potrdijo, da bodo prinesli pozitivne učinke za državljane in poslovne subjekte ter jih realizirajo.