Odgovor Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano:
Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano oz. Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin smo proučili poslano pobudo in nanjo podajamo naslednje pojasnilo:
Mikrobiološko merilo za salmonelo za sveže perutninsko meso se je sprejelo na nivoju Evropske unije in ga ni mogoče spremeniti ali dopolniti na nacionalnem nivoju, tako da bi veljajo zgolj za posamezno ali posamezne države članice. Za izenačenje zahtev glede svežega perutninskega mesa in mesnih pripravkov iz perutninskega mesa bi bilo potrebno doseči konsenz ali vsaj kvalificirano večino med vsemi državami članicami. Cilj Evropske komisije je sicer bil, da se omenjeni merili izenačita, vendar je pri sprejemanju trenutnih meril prevladal interes določenih držav članic, ki so hkrati tudi velike proizvajalke perutninskega mesa, da (predvsem) zaradi ekonomskih posledic - v primeru uvedbe kriterija Salmonella spp pri svežem mesu - ohranijo kriterij dveh serovarov (Salmonella enteritidis in Salmonella typhimurium).
Izenačitev zahtev za mikrobiološko varnost
Pobuda
Predlagam izenačenje zahtev za mikrobiološko varnost pri svežem perutninskem mesu in svežih perutninskih pripravkih v točki 1.5 in 1.28 Uredbe 2073/2005 in 1086/2011, z ozirom na prisotnost Salmonele spp.