Oddajte pobudo

Poenostavitev pogojev določenih v Pravilniku o minimalnih tehničnih pogojih in obsegu storitve za opravljanje gostinske dejavnost

Področje: Delovno pravno
Pristojni organi: MGTŠ
  • 02. 06. 2017Pobuda objavljena
  • 02. 06. 2017Pobuda posredovana v odziv
  • 20. 07. 2017Pobuda sprejeta in zaključena

Pobuda

V skladu s tretjim odstavkom 22. člena Pravilnika o minimalnih tehničnih pogojih in obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti (Uradni list RS, št. 21/2014 z dne 28.3.2014) mora biti na vsakih deset zaposlenih v eni izmeni v kuhinji oziroma prostoru za pripravo jedi, ena prha. V času sprememb pravilnika se je črtalo več obveznosti glede časa nudenja hrane, vrste hrane, glede obveznega obratovanja po dnevih. Kljub spremembam pravilnika je zgoraj navedena nesmiselna zahteva ostala v pravilniku. V skladu z veljavno zakonodajo lahko tako gostinec nudi le nekaj jedi in samo v določenem času (na primer 20 obrokov dnevno) ter ima lahko samo eno ali dve zaposleni osebi.

Glede na navedeno predlagam črtanje nekaterih določil Pravilnika o minimalnih tehničnih pogojih in obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti, ki so nepotrebna in neživljenjska (prha v kuhinji ali prostoru za pripravo jedi, obvezno telefonsko povezavo z omrežjem, zahtevano število garderobnih omaric na število zaposlenih, zahtevan oder in ločena garderoba za nastopajoče, če gostinski obrat nudi mehansko/živo glasbo).

Predlog: Sprememba Pravilnika o minimalnih tehničnih pogojih in obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti.
 

Odgovor pristojnega organa

Odgovor Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo:

V zvezi s podano pobudo 819 za administrativno razbremenitev oziroma poenostavitev zahtev, povezanih z izvajanjem posameznih določb Pravilnika o minimalnih tehničnih pogojih in obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti (Uradni list RS, št. 21/14) vas obveščamo, da je ta pobuda že v celoti sprejeta oziroma upoštevana.

V Uradnem listu RS, št. 35/17 z dne 7. 7. 2017 je bil objavljen nov Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih in obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti, ki sledi pobudi predlagatelja in očitanih zahtev več ne vsebuje.