Oddajte pobudo

Nova osebna izkaznica

Osebna izkaznica; Avtor: janjf93; pixabay

Dobili smo novo osebno izkaznico z biometričnimi podatki s podobo obraza in prstnimi odtisi ter dodatnimi elementi za sodobno e-poslovanje. 

Z novo osebno izkaznico bomo imeli državljani na eni kartici vse potrebno za našo identifikacijo v fizičnem kot tudi v elektronskem svetu, prav tako pa bomo novo osebno izkaznico lahko uporabili za elektronsko podpisovanje. 

Nova osebna izkaznica vsebuje čip, na katerem se bosta zapisala biometrična podatka podobe obraza in dveh prstnih odtisov. Biometrični podatki bodo shranjeni samo na čipu individualne osebne izkaznice in se bodo lahko uporabljali samo za preverjanje verodostojnosti dokumenta in istovetnosti lastnika dokumenta pri prehodu meje. Prstni odtisi se bodo odvzeli ob vlogi po dopolnjenem 12. letu starosti, iz evidence pa bodo izbrisani po vročitvi oziroma 90 dni od datuma izdaje, če osebna izkaznica ne bo vročena prej.

V letošnjem letu bo osebno izkaznico moralo zamenjati več kot 256.000 oseb, kar pomeni velika obremenitev upravnih enot, zato vse tiste, ki jim letos preteče osebna izkaznica prosimo, da pričnejo pravočasno postopek pridobitve nove.

Za osebno izkaznico z 10-letno veljavnostjo je treba odšteti 29,53 evra, kar je 10,67 evra več kot za staro.

Vir: gov.si