Oddajte pobudo

Stop birokraciji in e-uprava predstavljena na Festivalu za tretje življenjsko obdobje

STOP birokraciji na festivalu za tretje življensko obdobje

Vsak izmed nas se je najverjetneje že srečal z zapletenimi birokratskimi postopki, ki nam kradejo čas. S projektom STOP Birokraciji želimo poenostaviti postopke in prihraniti čas in denar. Državljane želimo spodbuditi, da nam sporočijo čim boljše rešitve za birokratske ovire.

Namen spletnega mesta STOP Birokraciji je:

- transparentnost (vse na enem mestu na področju priprave boljšega zakonodajnega okolja),

- možnost sodelovanja uporabnikov pri sooblikovanju zakonodaje (možnost podajanja pobud/komentarjev/dodatnih predlogov za razbremenitev z omogočeno dvosmerno komunikacijo),

- možnost spremljanja učinkov zakonodajnih sprememb (kar nas uvršča med vodilne v EU),

- ažurnost informacij in

- mednarodna primerljivost podatkov.

Letošnjo jesen bo zaživela prenovljena e-uprava, ki prinaša precej novosti in prednosti za uporabnike. Cilj projekta je ustvariti portal, ki bo jasen in razumljiv, intuitiven in enostaven za uporabo ter zaupanja vreden, nenazadnje pa tudi všečen na pogled.

Nekatere novosti, ki jih nov portal e-uprava prinaša:

- nova grafična zasnova, ki sledi sodobnim trendom na področju oblikovanja spletnih mest in zagotavljanja dobre uporabniške izkušnje.

- prilagojenost portala uporabnikom s posebnimi potrebami (slepi in slabovidni, gluhi in gluhonemi, ...).

- vsebine so razdeljene po smiselno zaključenih področjih, ki uporabniku omogočajo enostavno prehajanje med posameznimi aktivnostmi, ki ga zanimajo. Področja so razdeljena na podpodročja, ta pa vsebujejo konkretne aktivnosti, ki se nanašajo na neko situacijo, ki jo uporabnik ureja (npr. zamenjava osebne izkaznice, čemur lahko rečemo tudi enostaven življenjski dogodek).

- vključitev sodobnega, naprednega iskalnika, ki omogoča hitro in enostavno iskanje. Iskalnik je prilagojen slovenskemu jeziku in upošteva večino njegovih posebnosti. Poleg tega je iskalnik učljiv, kar pomeni, da ga bomo lahko vseskozi nadgrajevali in vanj vključevali pojme, ki jih bodo uporabniki največkrat iskali.

- posebna pozornost novega portala je namenjena modulu Moja e-uprava, katerega namen je postati okno uporabnika v podatke, ki jih o njem hrani država. Tako se povezujemo z različnimi viri podatkov, kjer so shranjeni podatki, ki jih uprava na podlagi predpisov vodi o nas.

- pri razvoju nove e-uprave nismo pozabili niti na tiste, ki prisegajo na mobilnost. Nova e-uprava bo prilagojena tudi za delovanje na različnih mobilnih napravah kot so tablice in mobilni telefoni.