Oddajte pobudo

Zaplemba vozila v primeru preteka vozniškega dovoljenja

Kategorija: Promet
Pristojni organi: MzI
  • 27. 03. 2018Pobuda objavljena
  • 27. 03. 2018Pobuda posredovana v odziv
  • 12. 04. 2018Pobuda sprejeta in zaključena

Pobuda

Da se spremeni zakon, ki dovoljuje zaplembo vozila, če ti je preteklo vozniško dovoljenje. Lahko bi te vsaj na mail spomnili in bili ljudski do tistih, ki jih plačujemo.

Odgovor pristojnega organa

Odziv Ministrstva za infrastrukturo:

Skladno z določbo 23. člena Zakona o pravilih cestnega prometa policist zaseže vozniku motorno vozilo:

1. če voznik vozi brez veljavnega vozniškega dovoljenja za vožnjo tiste kategorije oziroma tistih kategorij, v katero spada vozilo ali skupina vozil, ki jo vozi, ali
2. če voznik vozi z vozniškim dovoljenjem tiste kategorije oziroma tistih kategorij, v katero spada vozilo ali skupina vozil, ki jo vozi, katerega veljavnost je potekla, če je pogoj za podaljšanje njegove veljavnosti predložitev veljavnega zdravniškega spričevala, potrdila o dodatnem usposabljanju voznika začetnika ali potrdila o dodatnem usposabljanju voznika.

Vožnja z vozniškim dovoljenjem, katerega veljavnost je le datumsko potekla in pogoj za podaljšanje njegove veljavnosti ni predložitev veljavnega zdravniškega spričevala, potrdila o dodatnem usposabljanju voznika začetnika ali potrdila o dodatnem usposabljanju voznika (administrativni potek veljavnosti vozniškega dovoljenja) se ne šteje za hujši prekršek, prav tako pa to ni razlog za zaseg motornega vozila.

Menimo, da zaradi administrativnega poteka veljavnosti vozniškega dovoljenja ni potrebno obveščati imetnikov vozniških dovoljenj, saj datumsko potečeno vozniško dovoljenje ni pogoj za zaseg motornega vozila.