Oddajte pobudo

Vpeljava elektonskih dokumentov v zdravstvu

Kategorija: Zdravstvo
Pristojni organi: MZ
  • 18. 06. 2013Pobuda objavljena
  • 18. 06. 2013Pobuda posredovana v odziv
  • 04. 07. 2013Pobuda sprejeta in zaključena

Pobuda

Imam kronično bolezen. Dostikrat moram k zdravniku samo zato, da dobim napotnico. In pred tem še obvezno kopirate izvide specialistov, ki jih potem preobremenjeni zdravnik na roke vpisuje v zdravstveni karton. Meni se zdi to precej srednjeveški način. Predlagam izvide, napotnice in vse kar je pač potrebno v elektronski obliki.

Odgovor pristojnega organa

Odgovor Ministrstva za zdravje:

 

Ministrstvo za zdravje je v okviru projekta eNaročanje, ki vključuje možnost kreiranja elektronske napotnice in vzpostavitev enotne točke za elektronsko naročanje, že izvedlo objavo javnega naročila ter izbralo izvajalca. V naslednjih dneh se predvideva podpis pogodbe, na podlagi tega pa bo eNaročanje na nacionalno raven vpeljano v sedmih mesecih.

Prav tako teče tudi projekt Interoperabilna hrbtenica, ki omogoča avtomatsko izmenjavo dokumentov, kot so odpustno pismo in ambulantni izvid. Posamezni izvajalci zdravstvenih storitev so v projekt že vključeni, ostali izvajalci pa se bodo vključili postopoma. Več podatkov o Interoperabilni hrbtenici je dostopnih na http://nio.ezdrav.si/.

Naj na tem mestu dodamo še, da pa bo že do konca leta 2013 projekt eRecept uveden pri vseh izvajalcih zdravstvenih storitev na primarni ravni zdravstvene dejavnosti in v vseh lekarnah.