Oddajte pobudo

7 dnevna izolacija

Področje: Zdravstvo
Pristojni organi: MZ, MZZ
  • 04. 05. 2020Pobuda objavljena
  • 04. 05. 2020Pobuda posredovana v odziv
  • 25. 05. 2020Pobuda sprejeta in zaključena

Pobuda

Pozdravljeni,

ne vem ali sem na pravem naslovu, pa vendar bi predlagala: Ukinitev 7 dnevne karantene, za nas zdomce, ki s seboj na slovensko mejo prinesemo NEGATIVNI test na KORONAVIRUS. Test pa je star 2-3 dni. Nesmiselno je biti v karanteni, če nisi pozitiven ali ni tako!? Če bi bil pozitiven bi te že v državi kjer si delal test, zadržali v karanteni in to pod nadzorom (Nemčija). To se tiče vseh nas negativnih zdomcev. Prihajamo domov za kratek čas za 7 -10 dni in še teh par dni moraš v karanteno, čeprav z negativnim izvodom na KORONAVIRUS. Poskušajte urediti tako kot imajo v sosednji Avstriji. Če imaš s seboj test, da si negativen ne moraš v karanteno. Prisrčen pozdrav domov.

Odgovor pristojnega organa

Odgovor Ministrstva za zdravje:

Po trenutno veljavnem Odloku z dne 17. 5. 2020, velja, da se ukrep karantene ne izvaja za državljane Republike Slovenije in tujce s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, pod pogojem, da niso zapustili Evropske unije oziroma schengenskega območja za več kot 14 dni. Tako se za zdomce, ki so državljani Republike Slovenije, ukrep karantene ne izvaja.

V primeru, če so zdomci državljani drugih držav in imajo v R Sloveniji le začasno bivališče ali pa še tega ne, pa so državljani ene izmed držav EU oziroma schengenskega območja, bodo v R Slovenijo brez ukrepa karantene lahko vstopali, ko bo njihova država na seznamu držav, ki ga s sklepom določi Vlada RS. Seznam je določen na podlagi epidemiološkega stanja in tehničnih dogovorov s sosednimi in drugimi državami članicami EU oziroma schengenskega prostora.

Vaš predlog upoštevanja negativnega testa na Covid-19 v zvezi s prehajanjem meje in ukrepom karantena smo posredovali pripravljalcem Odloka. Upamo, da bo predlog lahko upoštevan.