Oddajte pobudo

Razpisi za male podjetnike

Področje: Javna uprava
Pristojni organi: MGRT
  • 14. 04. 2020Pobuda objavljena
  • 14. 04. 2020Pobuda posredovana v odziv
  • 21. 05. 2020Pobuda sprejeta in zaključena

Pobuda

Mali podjetniki so pri vlaganju evropskih razpisov primorani projekt opraviti v točno določenem času, sicer sredstev ne bi prejeli. Primer: Podjetnik v aprilu 2019 vloži vlogo in dokumentacijo za razpis. V avgustu 2019 dobi sklep o odobritvi razpisa in s tem zeleno luč, da svoj projekt izpelje v letu 2019 (v skladu z razpisnimi pogoji). Projekt po pravilih izpelje in vanj vloži tudi ves finančni vložek. V tem času pričakuje odločbo in pogodbo, ki sta pravni podlagi za izvedbo in vložen zahtevek za izplačilo sredstev. Drugi del projekta je vezan na leto 2020, ki ga mora realizirati do konca septembra 2020. V aprilu 2020 še vedno nima odločbe in pogodbe. Z zahtevkom za izplačilom prvega dela pa bi tako lahko pokril drugi del projekta, saj ga sicer težko izvede oziroma je zanj potrebno pridobiti nova sredstva oziroma poiskati druge vire financiranja (poudarjamo, da gre v teh primerih za male podjetnike, ki nimajo na voljo neomejeno višino finančnih sredstev). Kako naj podjetnik nadaljuje s projektom, če v tem času ni prejel niti odločbe niti pogodbe? Brez slednje nima pravne podlage za izvedbo razpisa, a kljub temu je vezan na roke – brez podaljškov.

Odgovor pristojnega organa

Odgovor Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo:

Na pobudo bi se sicer radi odzvali, pri čemer pa so navedbe predlagatelja presplošne, da bi lahko podali konkreten odgovor. Prav tako so nekatere navedene informacije nasprotujoče. Po eni strani predlagatelj navaja prejem sklepa, po drugi strani pa pričakovano odločbo. Prav tako je nenavadna navedba o tem, da naj bi vlogo oddal v aprilu 2019, hkrati pa naj bi bila že v istem letu zahtevana tudi izvedba projekta. Da bi se torej lahko na pobudo korektno odzvali, bi potrebovali vsaj konkretne podatke pobudnika o javnem razpisu pri katerem je situacija nastala. Razlogov za zamude je namreč lahko več. Med drugim je to lahko tudi posledica epidemije.

Pobude brez konkretnih podatkov ni mogoče obravnavati, zato predlagamo, da se s konkretnimi informacijami pobudnik obrne na nas preko gp.mgrt@gov.si, ali pa na ministrstvo, ki je izvajalec konkretnega razpisa.